В Україні з 148 видів податкових платежів гроші приносять не більше 10 - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з 148 видів податкових платежів гроші приносять не більше 10 - експерт

Казна та Політика
891
Українська податкова система потребує спрощення, оскільки існування великої кількості різноманітних платежів не є ефективним. Про це під ча прес-сконференції заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Треба розуміти, що ми вже живемо в глобальному світі, перш за все в економічному сенсі. І в цьому світі є дуже багато вільного капіталу, який не знає де йому дітись і де заробляти гроші. Але цей вільний капітал іде в ті країни, в яких йому працювати безпечно, прибутково і зручно. Зручно означає прості зрозумілі правила гри, які закладаються перш за все податковою системою. Зараз нам нашу податкову систему треба кардинально спростити. Тому що у нас зараз згідно закону про державний бюджет 148 видів податкових платежів. Хоча якщо ви подивитесь на структуру доходів бюджету, то реально приносять справжні гроші не більше 10 податків і зборів, ПДВ, податок на доходи фізичних осіб, податок з прибутку підприємств, ввізне-вивізне мито і пара акцизів. Це основа бюджету. Тоді питання – а навіщо решта 135 платежів? А адмініструвати усе це треба”, – підкреслив експерт.
“Тому необхідне кардинальне спрощення податкової системи до не більше десяти податків та зборів. Робити косметичний ремонт діючого податкового кодексу немає сенсу. Його треба просто відкинути і прийняти новий, але вже комплексний, фіскальний, де податки, мита, бюджетна система будуть поєднані в одному документі”, – додав він. На його думку, для цього бракує не наукового рівня чи технологій, а лише політичної волі.
“Чому не проведена пенсійна реформа, яка була готова з 1999 року? Тому що в Україні є одна з найкрупніших корупційних схем, яка називається Пенсійний фонд України. І так практично у всіх сферах. Чому не робиться справжня податкова реформа, бюджетна? Тому що ви знаєте, звідки проростають величезні маєтки працівників податкової служби”, – наголосив Новак.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас