Уряд постановив зробити "Укрзалізницю" акціонерним товариством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд постановив зробити "Укрзалізницю" акціонерним товариством

Фондовий ринок
905
Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 25 червня 2014 року, затвердив постанову про створення акціонерного товариства залізничного транспорту, повідомив агентству координатор реформування транспортної галузі Координаційного центру з впровадження економічних реформ Олександр Кава.
“Це доленосне рішення для українського залізничного транспорту дає змогу у процесі реформування “Укрзалізниці” перейти до реальних дій і почати розподіл регуляторної та господарської функції на залізничному транспорті загального користування”, – сказав він.
Як повідомлялося, підписаний 15 березня 2012 року главою держави закон “Про особливості створення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування” створив необхідну законодавчу основу для реформування залізниць.
За документом, підприємство передбачається створити у вигляді публічного акціонерного товариства, 100% акцій якого закріплюються у власності держави без права відчуження.
Новий суб’єкт господарювання пропонується утворити шляхом злиття “Укрзалізниці”, шести залізниць, підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування. Крім того, до статутного капіталу будуть внесені акції, частки та паї, що належать державі в компаніях, створених за участю підприємств залізничного транспорту.
Створення АТ пропонується проводити відповідно до держпрограми реформування залізничного транспорту шляхом формування вертикально інтегрованих структур за видами діяльності: вантажні перевезення, пасажирські перевезення на внутрішньому та міжнародному сполученні, пасажирські перевезення на приміському та регіональному сполученні, утримання та експлуатація інфраструктури, надання послуг локомотивної тяги, ремонт рухомого складу, будівництво та ремонт об’єктів інфраструктури, проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, утримання соціальної сфери та ін.
З моменту прийняття зазначеного закону питання старту акціонування затримувалося через те, що не була прийнята Кабінетом міністрів відповідна постанова.
У жовтні 2013 року старший банкір Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Марк Магалецький зазначав, що затягування створення акціонерного товариства залізничного транспорту може позначитися на фінансуванні нових проектів з боку ЄБРР.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас