Росіяни, українці й китайці стали менше витрачати в duty free — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни, українці й китайці стали менше витрачати в duty free

Світ
631
Оператори магазинів duty free підраховують втрати – в початку 2014 р. виручка безмитних магазинів, що працюють в аеропортах, значно знизилася. Головним чином через те, що свої витрати скоротили мандрівники з Росії, України та Китаю, повідомляє Bloomberg.
“У наших магазинах в Москві відзначено значний спад виручки в перерахунку на пасажира. У Києві падіння виявилося ще більш драматичним, тут виручка в порівнянні з минулим роком скоротилася майже на 50%”, – відзначає П’єр Віарно, глава відповідального за Росію підрозділу німецької компанії Gebr. Heinemann, що управляє більш ніж двома сотнями магазинів duty free в 60 аеропортах 27 країн світу.
Експерти пояснюють незвичайну для росіян економність різким ослабленням рубля. У першому кварталі 2014 р. курс російської валюти опустився більш ніж на 10%, після чого росіяни взагалі стали рідше виїжджати за кордон (за даними Ростуризму, в січні-березні за кордоном побували 3,18 млн російських туристів – на 4% менше, ніж на початку 2013 р.). Ті ж, хто все-таки поїхав, змушені були скоротити кількість покупок в duty free.
Тим часом до початку української кризи, що спровокувала падіння рубля, росіяни у операторів duty free вважалися одними з найвигідніших клієнтів. За даними компанії Fraport (управляє міжнародними аеропортами Франкфурта, Анталії і Санкт-Петербурга), вони залишали в duty free вчетверо більше середньостатистичного покупця і поступалися за цим показником тільки китайцям, які витрачають приблизно в 5,4 рази більше середнього пасажира. Але, на превеликий жаль для комерсантів, юань теж впав в ціні і китайці також стали менше витрачати. А на німцях багато не заробиш: за даними Fraport, витрати середнього німця приблизно втричі менші, ніж у середнього клієнта.
Падіння виручки зафіксували і компанії, що управляють duty free в інших аеропортах, значну частину пасажиропотоку в яких складають росіяни.
“Ми розглядаємо себе як ворота на схід, але в цьому виявилася і наша слабкість”, – скаржиться на зниження доходів у першому кварталі 2014 р. директор віденського аеропорту Юліан Ягер. У свою чергу представниця Flughafen Zuerich, що управляє аеропортом Цюріха, Соня Зохлінг вказала на те, що в цюріхських duty free, число яких за останні 12 років зросло втричі, стали рідше купувати коштовності і швейцарські годинники.
Ще однією причиною скорочення доходів duty free стало помітне скорочення кількості авіарейсів, що вирушають з аеропортів України.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас