Росія хоче заборонити постачання всієї рослинницької продукції з України - через західного кукурудзяного жука — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія хоче заборонити постачання всієї рослинницької продукції з України - через західного кукурудзяного жука

Аграрний ринок
1143
Россільгоспнагляд може заборонити постачання продукції рослинництва з України через поширення в цій країні і Євросоюзі одного з найнебезпечніших шкідників – західного кукурудзяного жука.
Як повідомляє служба, заборона торкнеться постачання продукції всіма видами транспорту.
За даними відомства, необхідність заборонних заходів пов’язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.
За повідомленням, кукурудзяний жук вже був виявлений у 2011 році в феромонній пастці, встановленій інспекторами Россільгоспнагляду на території пункту пропуску Матвєєв Курган у Ростовській області. “Того ж року на міжнародному автомобільному пункті “Новошахтинськ” Ростовської області він був виявлений на вантажному автомобілі, що прибув з України”, – повідомляє служба.
У 2012 році у феромонних пастках, встановлених на кордоні з Україною в Новошахтинську, західний кукурудзяний жук виявлявся двічі. Проникнення шкідника з території України може відбутися з наземним і повітряним транспортом, що перевозить рослинну або іншу продукцію з вогнищ його поширення.
Як відзначають в Россільгоспнагляді, занесення шкідника на російську територію здатне викликати вельми серйозні економічні наслідки. “Личинки жука пошкоджують кореневу систему, а дорослі особини харчуються усіма надземними частинами рослини, у тому числі зернами кукурудзи молочно-воскової стиглості, – пояснюється в повідомленні. – Крім нанесення прямої шкоди, жук в процесі міграції може перенести низку вірусів, які викликають летальні некрози рослин з втратою врожаю до 90%”.
За повідомленням, в Європі кукурудзяний жук вперше був виявлений у 1992 році на кукурудзяному полі неподалік від аеропорту Белграда. Вважається, що він був завезений з США військово-повітряним транспортом під час військових дій, що закінчилися розпадом Югославії. З 1994 року жук стрімко розповсюджувався кукурудзяними регіонами Центральної та Східної Європи. На сьогодні він виявлений в 22 країнах Європи.
Цього року Єврокомісія своєю директивою 2014/19/EU від 6 лютого офіційно підтвердила нездатність Євросоюзу контролювати поширення цього шкідника і боротися з ним, визнавши, що жук вже поширився і облаштувався на великій частині території ЄС.
В Україні жук з’явився в 2001 році. За даними Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, на 1 січня 2014 року шкідника виявлено в семи областях – Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Вінницькій на загальній площі понад 72 тис. га.
Батьківщиною шкідника є Північна Америка. Витрати на боротьбу з ним і втрати від недобору врожаю оцінюються майже в $1 млрд на рік.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас