Плани як у кітайців: Медведєв хоче збільшити продуктивність праці росіян в 1,5 рази - за 4 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плани як у кітайців: Медведєв хоче збільшити продуктивність праці росіян в 1,5 рази - за 4 роки

Світ
343
У найближчі чотири роки продуктивність праці в Росії необхідно збільшити в півтора рази. Такі цілі поставив голова уряду Дмитро Медведєв на засіданні кабінету міністрів у четвер, передає ІА “Фінмаркет”. До цієї роботи, за його словами, повинні бути залучені федеральні і регіональні влади, а також роботодавці і самі працівники.
За словами прем’єра, останніми роками темпи зростання продуктивності праці в Росії постійно вповільнювалися і за підсумками 2013 року не перевищують 1,6%.
“Важливо стимулювати промислові підприємства, а отже, їхніх власників, відмовлятися від застарілого обладнання, впроваджувати сучасні технології. У цих процесах, звичайно, повинні брати участь всі компанії, включаючи великі державні компанії, займатися корпоративними процедурами, скорочувати витрати”, – заявив Медведєв.
Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв розповів на засіданні уряду, що його відомство разом з експертами підготувало цілий пакет заходів, які повинні підвищити продуктивність праці.
За даними Мінекономрозвитку, останніми роками накопичене відставання Росії від розвинених країн не зменшилося. Від країн Організації економічного співробітництва і розвитку Росія відстає у 2 рази, від США – в 2,6.
Відомство підготувало план заходів для виконання завдання. Цілий блок заходів, розповів Олексій Улюкаєв, стосується стимулювання інвестицій з метою модернізації виробництв. До держкомпаній вимоги, як завжди, особливі – їм встановлять відповідні цільові показники, а до трудових договорів керівників держкомпаній внесуть пункт про відповідальність за створення високопродуктивних робочих місць. Уряд також залучить механізми стимулювання заміни застарілих робочих місць на нові сучасні технологічні робочі місця.
Значний ресурс підвищення продуктивності праці закладений в малому і середньому бізнесі. Для стимулювання цього напрямку вже найближчими днями, повідомив голова Мінекономрозвитку, розпочне роботу Агентство кредитних гарантій, яке дозволить збільшити використання малими та середніми підприємствами кредитного ресурсу для їхнього максимального розвитку.
Помічник президента з економічних питань Андрій Бєлоусов висловив думку, що за існуючих темпів зростання продуктивності праці впоратися із завданням його підвищення в 1,5 рази до 2018 року неможливо. “Для цього темпи зростання продуктивності праці мали становити 6% на рік починаючи з 2013 року, – вважає чиновник. – У 2013 і 2014 роках ми вже цих темпів не досягли. Причому темпи приблизно в п’ять-шість разів нижчі, і вийти на показники зростання в 7-8% найближчими роками досить складно”.
Він звернув увагу уряду на зміст держпрограм – далеко не в усіх галузях закладені відповідні заходи для зростання продуктивності праці на належному рівні. Якщо за промисловість Бєлоусов поки що спокійний, то, наприклад, сільське господарство і будівельна галузь викликають побоювання.
У підсумку глава уряду запропонував трохи доопрацювати представлений план дій, зауваживши, що в цілому він відповідає цільовим документам кабміну.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас