"Газпром експорт" розриває договір з "Укртрансгазом" на балансування транзиту до Європи - Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром експорт" розриває договір з "Укртрансгазом" на балансування транзиту до Європи - Нафтогаз

Енергетика
1724
ТОВ “Газпром експорт”, що здійснює експорт російського газу, 17 червня повідомило оператору української газотранспортної системи (ГТС) ПАТ “Укртрансгаз” про своє бажання розірвати договір, що передбачає компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу в Європі, повідомила прес-служба НАК “Нафтогаз України”.
“Дію договору буде припинено з 23 червня 2014… Рішення про розрив договору не має економічного обгрунтування і підвищує ризики невиконання ВАТ “Газпром” своїх зобов’язань перед європейськими покупцями. Аналогний ризик для надійності роботи “Газпрому” на європейському напрямку несе і створення російською компанією перепон для формування резервів газу в ПСГ України”, – йдеться в повідомленні.
За умовами договору від 2010 року, у разі суттєвого перевищення потреби Європи в газі над поданою раніше заявкою “Газпром експорт”, “Укртрансгаз” компенсував необхідні обсяги за рахунок власних резервів (з наступною оплатою послуги російською стороною).
“Транзит фізичних обсягів газу територією України займає близько 36 годин. За відсутності такого договору український оператор не матиме юридичних підстав для компенсації суттєвих відхилень споживання газу день в день”, – зазначають у “Нафтогазі”.
Водночас, за словами глави “Нафтогазу України” Андрія Коболєва, українська сторона зробить все залежне від неї для забезпечення надійного транзиту газу до Європи.
“Ми спостерігаємо продовження кроків, ймовірно, покликаних дискредитувати український напрямок постачання газу в очах європейських партнерів. Наші російські контрагенти, по суті, відмовилися від своєї частини відповідальності за задоволення потреб європейських споживачів газу на українському напрямку. Ми розцінюємо розрив договору, як чергову спробу лобіювання “Південного потоку”, будівництво якого було зупинено європейською стороною”, – резюмував голова “Нафтогазу”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас