Довіру до гривні, як засобу заощадження, підірвала попередня політика НБУ, - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіру до гривні, як засобу заощадження, підірвала попередня політика НБУ, - аналітик

Валюта
2107
Перша половина 2014 року виявилася вкрай непростою для країни в цілому і населення зокрема, відзначає фінансовий аналітик Альпарі Олександр Михайленко. За даними НАБУ, обсяг депозитів фізичних осіб номінованих у гривні скоротився за цей період майже на 13%, або 33,346 млрд. грн. При цьому громадяни активно інвестували у валютні депозити. Обсяг «доларових» депозитів збільшився на 17,7%, що становить 26,521 млрд. у гривневому обчисленні, зростання портфеля депозитів у євро склав 16,4%, або 5,122 млрд. у гривневому обчисленні. У сумі депозитний портфель банків скоротився всього на 0,3%, або 1,418 млрд. грн.
“Дана статистика може говорити про те, що фізичні особи в період погіршення макроекономічних показників і зростання геополітичної невизначеності активно перекладали свої заощадження з національної валюти в більш стійкі євро і долар, крім цього спостерігалася тенденція переведення коштів в більші банки”, – пояснює Михайленко.
“На мою думку, довіра до гривні, як засобу заощадження, підірвана попередньою кредитно-грошовою політикою ЦБ, яка провокувала хаотичні девальвації, що завдають шкоди національній економіці та іміджу національної валюти. Левова частка депозитів (51% за даними НАБУ) все ще номінована у гривні. Проте, для того щоб населення провело зворотну конвертацію своїх валютних заощаджень, необхідна стабілізація ситуації на південному сході і безумовна підтримка міжнародних кредиторів. Очевидно, що це питання перебуває скоріше в політичній, ніж економічній площині”. – додав аналітик.
Більше про сучасні проблеми фінустанов читайте у статті “Як банківська система України розплачується за ілюзію стабільного курсу?”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас