Уряд може спровокувати іще одну хвилю відтоку депозитів у липні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може спровокувати іще одну хвилю відтоку депозитів у липні - експерт

11634
Якщо уряд не зійде зі своєї позиції по введенню оподаткування доходів з депозитів, у липні банківську систему може накрити іще одна хвиля відтоку коштів із банків. Про це під час прес-конференції заявив президент Асоціації українських банкірів Олександр Сугоняко.
Уряд наполягає на прогресивній шкалі оподаткування у залежності від суми доходу за ставкою від 0 до 25%, при чому усім власникам депозитів необхідно буде подавати податкові декларації до податкової служби.
“Станом за усі роки, обсяг депозитів в українських банках менший, ніж був у 1990 році. А це основний ресурс для кредитування економіки. Якщо ми хочемо, щоб економіка відроджувалася, її треба кредитувати. Для того, аби кредитувати, потрібен ресурс, і бажано, аби він був недорогий. А якщо буде оподаткування, то відповідно, що процентні ставки так само будуть зростати. Але сьогодні справді є проблеми з бюджетом”, – відзначив експерт.
“Пропозиція Міністерства фінансів і пана Яценюка показується як боротьба із багатими – мовляв, вони мають платити більше. А що, проценти по депозитах – це основний дохід наших багатих людей? Є розкіш – а чи є у нас оподаткування розкоші? Немає. Машини, які мають більше 2 літрів об’єм – оподатковуються додатково? Ні. Будинки, які мають більше 150 кв. м. оподатковуються? Ні. А інші активи? Теж ні”, – наголосив Сугоняко.
“А коли запроваджується ця диференціація ставок оподаткування, тоді обов’язково треба усім вкладникам іти в податкову і звітувати. У нас 45 млн. усіх депозитних рахунків. Ви уявляєте собі, що ця армія додатково піде у податкову? Ця інформація одразу перестане бути банківською таємницею. І тоді люстрацію у нас буде робити не влада, а кримінал, отримавши відповідну інформацію скільки й у кого, і де”, – додав він.
На думку експерта, кошти від податку на доходи з депозитів має знімати сам банк у момент нарахування процентів по депозитам клієнта. “І вираховував би цей процент однаковий для усіх, а не розжовував, який у кого депозит. А потім автоматично відправляв ці кошти у місцеву податкову. А для уникнення зловживань чи помилок – встановити банкам колосальні штрафи”, – пропонує Сугоняко.
За його словами, банки на такий варіант погоджуються. “Але чому уряду обов’язково посилати усіх в податкову? Навіщо ліквідовувати банківську таємницю? Я хочу тут заявити пану прем’єр-міністру: якщо уряд не зійде з цієї позиції, це закінчиться тим, що з першого липня у нас буде новий відтік депозитів. І повна відповідальність за це все ляже персонально на Арсенія Петровича Яценюка, який намагається популістськими методами чогось досягнути, знищивши банківську таємницю і погнавши людей до податкової”, – іще раз підкреслив експерт.
Нагадаємо, з 1 липня 2014 року наберуть чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» в частині справляння податку на доходи фізичних осіб від процентів по депозитах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас