Вирішити проблему з валютним курсом в Україні можна було протягом місяця - президент АУБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вирішити проблему з валютним курсом в Україні можна було протягом місяця - президент АУБ

Валюта
5745
Передбачити на якій максимальній позначці зупиниться курс долара зараз неможливо. Про це під час прес-конференції розповів президент Асоціації українських банкірів Олександр Сугоняко.
“В бюджеті записана межа плаваючого курсу – 10,5 грн./$. Але є дуже багато чинників, які впливають на курс – ескалація війни, розробка якісної програми відновлення української економіки, призначення на посаду голови НБУ”, – вважає він.
На думку експерта при бажанні впоратися із проблемою курсу можна було за місяць. “У нас є час щонайменше до кінця цього року, коли поточний рахунок платіжного балансу не буде особливо турбувати курс. Наприклад, у 2013 році для того, аби перекрити дефіцит платіжного балансу в 16 млрд. дол. треба було позичати. Можливо, в 2014 році буде 1-2 мільярди, які треба буде для цього знайти – але це не та сума, яка буде впливати. Тобто, з точки зору поточного рахунку платіжного балансу – ситуація нормальна”, – зауважив Сугоняко.
“А от з точки зору можливості отримати додаткові кошти з-за кордону, то їх треба позичати. І винайти, як можна примножити кошти в бюджеті, але не шляхом витягування з людей. А якщо і витягувати з людей – то прийняти нормальні закони по оподаткуванню багатих – нехай трошки поділяться, це наша спільна країна. Тобто, якби влада захотіла, разом із крупним бізнесом, середнім і Майданом, зняти проблему з курсом – це можна було зробити протягом місяця. Якби ці люди не ставили свої власні інтереси вище, ніж інтереси держави”, – підсумував він.
Нагадаємо, вчора курс гривні до долара перетнув психологічну межу в 12 грн. Однак, сьогодні курс трохи опустився до рівня 11,9-11,8 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас