Москвичі перші відчули кризу в економіці Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москвичі перші відчули кризу в економіці Росії

Світ
2770
Москвичі перші відчули на собі погіршення ситуації в економіці. Їхні реальні доходи, що враховують інфляцію, падають від початку року, в той час як в цілому в Росії зміни мінімальні. Проблеми відчувають дрібні підприємці і власники нерухомості, пояснюють експерти.
Реальні доходи жителів столиці зростали весь минулий рік, за винятком травня і листопада, що пов’язано з сезонними факторами. У цілому протягом року вони зросли на 6%. Але цього року тенденція переломилася. За даними Росстату, за підсумками першого кварталу доходи знизилися на 24,8% порівняно з аналогічним періодом 2013 року. У цілому в Росії зниження становить всього 2,5%. У квітні зниження становить 10,6% (даних по Росії за квітень ще немає).
“Квітневі показники, як правило, кращі за березневі і квартальні. Незабаром вийде статистика за травень, яка, як ми прогнозуємо, знову буде не дуже оптимістичною”, – говорить провідний експерт ЦМАКП Ігор Поляков. За підсумками року він прогнозує стагнацію реальних наявних доходів в цілому в Росії в проміжку від -1 до 2% до 2013 року.
Частину доходів з’їла інфляція. Споживчі ціни в квітні зросли на 7,3% до квітня 2013 року. Чиновник профільного департаменту Росстату також пояснює скорочення доходів росіян зниженням доходів індивідуальних підприємців, доходів від власності та отриманих відсотків за банківськими вкладами. Це могло зіграти свою роль і в столиці, припускає він.
Столиця перша реагує на зміни в економічній кон’юнктурі, каже член “ОПОРА Росії”, директор юрфірми “Юрвіста” Олексій Петропольський. “З цього року податки на комерційну нерухомість у столиці розраховуються за кадастровою вартістю, що сильно вдарило по власниках, а ті, в свою чергу, підняли орендну плату для ВП. Банківська чистка призвела до того, що у багатьох підприємців гроші просто зависли”, – перераховує він фактори, які негативно вплинули на прибутковість бізнесів, а отже, і на доходи москвичів. Скоротилася і кількість реєстрованих фірм в Москві. “За нашими даними, раніше реєструвалося 800 фірм на день, а тепер лише 500-600”, – відзначає експерт.
Керівник відділу аналітики рекрутингового порталу Superjob.ru Валерія Чернецова фіксує уповільнення зростання заробітних плат через те, що багато компаній зменшили індексацію заробітних плат або взагалі від неї відмовилися. “Багато компаній йдуть у сірі схеми виплати зарплати, коригується бонусна частина у бік зменшення, деякі компанії проводять оптимізацію штатного розпису”, – вважає вона. Це не обов’язково звільнення: як правило, роботодавці просто не наймають нових працівників замість вибулих, пояснює директор центру трудових досліджень ВШЕ Володимир Гимпельсон.
Падіння доходів від власності побічно підтверджується динамікою на ринку нерухомості. За даними “Міель”, в першому кварталі 2014 року оренда однокімнатної квартири подешевшала лише на 0,3%, але пропозиція значно перевищує попит. Попит у березні 2013 року перевищував пропозицію в 1,23 рази, а в березні 2014 року обсяг пропозиції вже перевищив обсяг попиту в 3,97 рази, говорить керуючий директор “Міель-оренда” Наталія Сивко.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас