Гарантувати депозити вкладників в Україні тепер будуть за допомогою облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантувати депозити вкладників в Україні тепер будуть за допомогою облігацій

Казна та Політика
3134
Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4983 “Про внесення змін до закону України “Про державний бюджет України на 2014 р.” (щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у банківській системі)”. За відповідне рішення проголосували 261 депутат.
Законопроект пропонує доповнити закон України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” новою статтею 23-1, за якою пропонується надати право Кабінету міністрів України здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) понад встановлені обсяги в обмін на ці облігації фінансових векселів, виданих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, з коригуванням граничного обсягу державного боргу.
При цьому, на обсяг випущених ОВДП Мінфін України збільшує відповідні планові показники фінансування державного бюджету.
Відзначимо, що в державному бюджеті на 2014 р. кошти для підтримки Фонду не передбачені.
Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, Фонд гарантування вкладів не тільки забезпечує виплату гарантованих сум вкладів, а й здійснює заходи, пов’язані з виведенням з ринку неплатоспроможних банків. Так, протягом 2013-2014 рр. Фондом було введено тимчасову адміністрацію у 7 банків і в 2 банки введено процедуру ліквідації.
Таким чином, як зазначається в пояснювальній записці, законопроект передбачає забезпечення фінансової спроможності Фонду для виконання ним визначених законодавством функцій у разі суттєвого зниження його коштів.
“Тобто уряд видає фонду облігації, фонд натомість надає уряду векселі. При отриманні облігацій фонд може отримати в Національному банку або в будь-якій іншій фінансовій установі кредит для виплати вкладів фізичним особам або продати ці облігації суб’єктам господарювання”, – повідомив під час представлення цього законопроекту у ВР нардеп з фракції “Батьківщина” Валерій Дубіль.
За його словами, цей законопроект погоджений зі Світовим банком, Міжнародним валютним фондом і Міністерством фінансів і сприятиме захисту прав вкладників, відновленню довіри до банківської системи громадян і стабільності роботи банківської системи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас