Експерт: відшкодовувати ПДВ при експорті необхідно всім сільгоспвиробникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: відшкодовувати ПДВ при експорті необхідно всім сільгоспвиробникам

Аграрний ринок
422
Голова Комітету підприємців АПК Торгово-промислової палати України, кандидат сільськогосподарських наук Олег Юхновський вважає, що відшкодовувати ПДВ при експорті, навіть за умови, що діє спеціальний режим оподаткування, необхідно, але тільки відшкодовувати всім без винятку, створювати рівні конкурентні умови, і це позитивно позначатиметься на формуванні цінової ситуації.
“При цьому безпосередню вигоду матиме фермер у вигляді більш високої закупівельної ціни на зерно. За існуючих реалій ця схема досить сумнівна і створює преференції для окремих компаній”, – сказав Юхновський.
Він нагадав, що 19 грудня 2013 року Верховна Рада підтримала зміни до Податкового кодексу, що дозволяють відшкодовувати ПДВ окремим експортерам, виробникам сільськогосподарської продукції. Тобто агрохолдингам, що безпосередньо здійснюють експорт сільгосппродукції, і ДПЗКУ.
“За великим рахунком, таку норму ініціював міністр МінАП, лобіюючи інтереси державної продовольчо-зернової корпорації. Таким чином приватно-державна структура через відшкодування з бюджету отримувала додатковий прибуток. Іншими словами, за рахунок державних коштів концентрувався ресурс, який можна було використовувати у виборчих процесах або інших заходах за домовленістю”, – зазначив експерт.
“Такі преференції мала лише ДПЗКУ і ще більш ніж десяток компаній із 44 тис. сільгоспвиробників. Але суспільству ці пільгові адресні умови демонстрували як турботу про долю АПК, і вони були козирем для аграрного міністра”, – додав він.
Юхновський, щоб не виникало зайвих спекуляцій, запропонував оприлюднити інформацію: скільки компаній, які саме і в якій кількості отримали відшкодування ПДВ, починаючи від 1 січня 2014 року і до моменту набуття чинності антикризового пакету законів Арсенія Яценюка. “Коли ж прем’єр-міністр запропонував скасувати цю норму, заощадивши 6,5 млрд гривень, то ця ініціатива ледь не зірвала ухвалення всього антикризового пакету”, – підкреслив він.
“Що ж переважило: збереження експортного ПДВ або турбота про тих, кого гнітить тягар значного підвищення комунальних тарифів? За даними Мінсоцполітики, кількість сімей, які можуть розраховувати на субсидії, зросте до 4,5 млн. Їм з бюджету виділятимуть компенсацію в розмірі 4 млрд грн. За оцінкою цього ж відомства, зазначені сім’ї отримують доходи нижче прожиткового мінімуму, який становить 1176 грн на людину. Щоб обігріти невеликий сільський будинок, потрібно витратити на місяць близько 500 грн за нинішньої ціни на газ 1100 грн за тисячу кубів. Це за сьогоднішніми тарифами, коли діє пільгова ціна при використанні газу до 6000 кубів. А при зростанні тарифів на 73% ця сума становитиме майже 1000 грн. При цьому доходи планують підвищити з 1 липня лише на 107 грн. Але селяни далеко, а експортери – під боком. Очевидно, саме тому у депутатів не ворухнулася рука проголосувати за скасування зерноекспортних ПДВ. Торгувалися довго і дійшли такого консенсусу: попередню схему відшкодування ПДВ тимчасово призупинити – до 1 жовтня 2014 року. А на цей період встановити іншу норму, яка дещо звужує коло суб’єктів, які можуть отримувати експортне відшкодування ПДВ. Проте і в цьому варіанті корінні гравці зернового ринку залишилися в фаворі. Тож і за нового міністра буде процвітати державний симбіоз. Якщо вже й затягувати паски, то всім без винятку. І однозначно починати слід не з найменш захищених верств населення. Оскільки до зими місяці промчать стрімко. Ось тоді і постане питання: а чим нинішня влада відрізняється від попередньої, поганої?!”, – резюмував експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас