Володарі валютних кредитів отримають лише можливість їх пролонгації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володарі валютних кредитів отримають лише можливість їх пролонгації

Кредит&Депозит
5694
Із 7 червня набрав чинності закон, який накладає мораторій на відчуження нерухомості володарів іпотечних кредитів в іноземній валюті, які не справляються з виплатою позик через девальвацію гривні більш ніж 40% від початку року. Документ покликаний полегшити виплату валютних боргів, яких, за даними Національного банку, на сьогодні налічується 87,1 тис. із загальною заборгованістю 46,4 млн грн, або близько $4 млн. Але це тимчасовий захід, який буде діяти до моменту набрання чинності законопроекту, що регулює особливості погашення основної суми валютного кредиту, а також порядок розрахунку курсової різниці банками та порядок списання пені і штрафів для позичальників. На подання цього документа до Верховної Ради Кабінету міністрів відводиться два тижні, тобто новий законопроект має бути підготовлений до 21 червня.
Як стало відомо «Капіталу», в ньому не буде старих і категорично відкинутих банками, Міжнародним валютним фондом та Світовим банком пропозицій з конвертації валютних кредитів у гривневі не за поточним офіційним курсом (11,65 UAH/USD), а за курсом на момент отримання кредиту (близько 5 UAH/USD) або станом на початок 2014 р. (7,99 UAH/USD).
Натомість з подачі НБУ і схвалення Незалежної асоціації банків України (НАБУ) у законопроекті прописано компромісний варіант – реструктуризація кредитів за допомогою пролонгації терміну погашення і збереження гривневої суми основного платежу.
Правила гри
Минулого тижня директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков представив на комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності список пропозицій з 11 пунктів (є в розпорядженні «Капіталу»). Один з цих пунктів стосувався саме прийнятого тимчасового мораторію, решта потім були винесені на обговорення з банками і лягли в основу нового законопроекту. Насамперед регулятор запропонував обмежити коло позичальників, які претендують на пільги під час конвертації кредиту. У підсумку дія законопроекту буде поширюватися на позичальників, що купили виключно житлову нерухомість, яка є єдиним житлом не лише самого позичальника, але і його сім’ї, в кредит на суму до 2 млн грн. Щоб провести реструктуризацію кредиту, позичальник повинен буде написати листа до банку з подібним проханням. При цьому під дію закону підпадатимуть не лише позики, які обслуговуються початковим кредитором, а й ті, що передані до інших банків або факторингових компаній.
Власне реструктуризація боргу, як запропонував Нацбанк і підтримали фінустанови, припускає, що валютний кредит буде конвертований у гривневий, а потім термін дії кредитного договору буде продовжений таким чином, щоб протягом наступних двох років після реструктуризації сума регулярного платежу збереглася на рівні 1 січня 2014 р. Іншими словами, пояснюють у НБУ, якщо платіж становив до початку поточного року 3000 грн в гривневому еквіваленті, то він повинен бути зафіксований на цьому рівні, а договір пролонгований на час, необхідний, щоб погасити весь кредит такими платежами. Відсоткова ставка за користування кредитом повинна бути встановлена ​​на рівні тієї, яка була затверджена банком за кредитами у гривні, наданими в той самий період, що й відповідні валютні кредити. Ще минулого тижня в НАБУ пропонували варіант встановлення максимального розміру цієї ставки на рівні 17% річних, але в доопрацьованому проекті закону фігурує вже межа у 15%. При цьому після закінчення дворічного пільгового періоду ставка зміниться до того рівня, який існував за аналогічними гривневими кредитами на дату проведення реструктуризації. Тобто ставка зросте до нинішнього рівня – понад 20% річних.
Для проблемних
Також у своєму переліку НБУ запропонував банкам списати клієнтам пені і штрафи за період з 1 січня 2014 р. до моменту реструктуризації кредиту. Фінустанови цю ініціативу також підтримали. Для позичальників, які й після реструктуризації не впораються з погашенням кредиту протягом трьох місяців, законопроект передбачає можливість звернутися до банку з пропозицією забрати житло в рахунок погашення боргу. Фінструктура, зі свого боку, буде зобов’язана виконати подібне прохання клієнта і забрати предмет застави в свою власність протягом 30 днів. Якщо вартість житла буде менша від суми заборгованості, банк повинен буде пробачити клієнту різницю і списати її як безнадійну.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас