Запахло смаженим: Великобританія введе кримінальну відповідальність за маніпулювання на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запахло смаженим: Великобританія введе кримінальну відповідальність за маніпулювання на валютному ринку

Кримінал
430
Влада Великобританії має намір ввести кримінальну відповідальність за маніпулювання котируваннями на ринку іноземної валюти, а також на ринках сировинних товарів і облігацій. Про це оголосив у середу ввечері міністр фінансів країни Джордж Осборн.
Він уточнив, що Великобританія не має наміру запроваджувати у себе заходи кримінальної відповідальності за маніпулювання ринками, розроблені Євросоюзом. Замість цього, за словами Осборна, британська влада розробить власні норми, які будуть більше відповідати потребам Лондона – найбільшого фінансового центру Європи.
Більш докладно план введення нових заходів Осборн викладе у промові на банкеті, який дасть в четвер увечері лорд-мер Лондона Фіона Вулф у своїй резиденції Меншн-хаусі. Зміст промови і уривки з неї були поширені Мінфіном заздалегідь.
“Репутація Сіті має велике значення для економіки Великобританії, – йдеться у промові Осборна. – Розташовані тут ринки визначають відсоткові ставки з іпотеки для простих людей, обмінні курси, що впливають на наш експорт і відпустки, ціни на сировинні товари, які ми купуємо. Я маю намір вжити заходів проти зловживань, присікти неприпустиму поведінку, щоб на ринках панувала справедливість щодо багатьох людей, які від них залежать”, – додав голова Мінфіну.
У 2008 році спалахнув гучний скандал, коли стало відомо, що співробітники низки найбільших британських банків здійснювали махінації при визначенні Лондонській ставки міжбанківського кредитування (LIBOR). Вона служить міжнародним орієнтиром для визначення відсоткових ставок за фінансовими продуктами на суму $350 трлн, таких як іпотечні кредити.
LIBOR визначається як середня величина відсотків, за якими провідні лондонські банки беруть кредити на міжбанківському ринку.
З’ясувалося, що під час світової фінансової кризи 2008 року деякі банки навмисно занижували або завищували свої ставки, щоб отримати прибуток від угод або штучно поліпшити враження про свою кредитоспроможність. Розслідування, проведене органами фінансового регулювання, показало, що подібні маніпуляції відбувалися з 1991 року.
За підсумками розслідування багато банків були оштрафовані на загальну суму в кілька мільярдів фунтів. Маніпуляції з LIBOR були визнані у Великобританії кримінальним злочином з максимальним покаранням сім років ув’язнення.
Останнім часом у пресі з’явилися відомості про те, що маніпуляції, подібні тим, що відбувалися з LIBOR, відбувалися також на лондонському ринку іноземних валют. Обсяг цього ринку в світовому масштабі дорівнює $5 трлн на день, і значна його частина припадає на Лондон. Тому на лондонському ринку кожен день визначаються еталонні обмінні курси, які використовуються для оцінки вартості активів інвестиційних фондів.
Британська влада побоюється, що введення розроблених ЄС заходів покарання за маніпулювання ринком може змусити банки, що діють в британській столиці, перенести бізнес до інших фінансових центрів, тому Лондон має намір встановити свої власні норми. Їх сформулює комітет, створений Мінфіном, Банком Англії та органами фінансового нагляду. Ці заходи будуть оголошені через рік.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас