НБУ розширив критерії віднесення банків до проблемних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширив критерії віднесення банків до проблемних

Казна та Політика
1516
Невиконання вимоги про розкриття відомостей про власників великої участі в банку і набрання законної сили обвинувального вироку щодо діянь у фінансовій сфері контролерів та керівників банку є достатнім критерієм для віднесення банку до категорії проблемних.
Відповідні правки вніс Національний банк України (НБУ) до Положення про застосування НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства своєю постановою № 332 від 3 червня, зареєстрованою в Мін’юсті 5 червня і опублікованою в “Урядовому кур’єрі” у суботу.
Відповідно до постанови, новими критеріями віднесення банку до категорії проблемних стали також невиконання ним без обгрунтованих причин розпоряджень або вимог Нацбанку про усунення порушень банківського законодавства або нормативно-правових актів НБУ, ненадання уповноваженим особам Нацбанку інформації, документів та їхніх копій.
Крім того, банк може потрапити до категорії проблемних у разі конфлікту інтересів банку, про що свідчить наявність інформації про будь-який вид відносин, що суперечить інтересам банку, а також відсутність згоди та/або наявність протиріч, що загрожують інтересам вкладників і кредиторів між органами управління та/або акціонерами банку, які негативно впливають на його ефективне управління.
Ще одним додатковим критерієм НБУ визначив невиконання свого розпорядження про усунення посадової особи банку або заборону власнику великої участі голосувати своїми акціями.
Нарешті, Нацбанк може віднести банк до проблемних, якщо проти нього винесено судове рішення, виконання якого може мати негативний вплив на репутацію банку та/або призвести до втрати понад 1% активів.
Зазначеними поправками НБУ також дозволив для здійснення особливого режиму контролю одночасно з призначенням куратора банку залучати фахівців з бухобліку, юридичних питань і питань платіжних систем, інформаційних технологій та інших.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас