Іпотечні платежі скоротять на два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечні платежі скоротять на два роки

Кредит&Депозит
819
Іпотечним позичальникам зроблять нову пропозицію щодо перерахунку валютних кредитів у гривню. Колишню – що припускає автоматичну конвертацію за курсом 7,99 грн/$ – розкритикував і повернув тиждень тому прем’єр Арсеній Яценюк. А новий законопроект, розроблений Незалежною асоціацією банків, влада вже підтримала.
«Тут переведення в гривню відбувається не за 7,99 грн/$, а за поточним курсом Нацбанку на момент укладання нового договору. Але людині при цьому зберігається старий розмір платежу: скільки вона платила в гривневому еквіваленті до 1 січня 2014 року, стільки має продовжити платити і надалі. Зрозуміло, що у валюті – це буде інша сума, і виплата іпотеки буде відбуватися повільніше. Тож банкам доведеться подовжити строки кредитних договорів», – пояснив суть нової пропозиції голова Нацбанку Степан Кубів.
Якщо, наприклад, до 1 січня ви платили банку щомісяця $500, і це було в гривні близько 4 тис. грн, то і новий платіж після конвертації не повинен перевищити цю суму. Але оскільки 4 тис. грн на сьогодні – це лише близько $340, то виплачувати кредит будете довше. На скільки саме – залежить від кожного окремо взятого випадку, єдине правило для всіх – це незмінність суми кредитного платежу та максимально допустима відсоткова ставка за гривневим кредитом на рівні 17%.
«Але все це тимчасовий захід, затверджуваний документом на два роки. Після їх закінчення, відсоткова ставка підвищується з 17% до рівня ринкової (на той момент), і розмір платежу збільшиться, приблизно в два рази. Тобто проблема не вирішується, а відстрочується», – прокоментувала «Вістям» начальник управління кредитних продуктів в UniCredit Bank Марина Ревуцька.
Штрафи спишуть
Також законопроектом обмежується максимальна сума комісій, яку банки зможуть стягувати під час переведення кредитів у гривню – не більше 500 грн. «Її вирішили зафіксувати, щоб банки не ввели додаткову плату за конвертацію», – уточнив «Вістям» член правління ОТП Банку Володимир Мудрий. Цим же документом банки зобов’язують списати всі пені й штрафи за валютними іпотечними кредитами, нараховані до 1 січня 2014 року.
Раніше Верховна Рада прийняла в останньому читанні законопроект, за яким вводиться мораторій на примусове стягнення нерухомого майна за валютними кредитами населення. Цим же документом забороняється продаж або передання банками валютних кредитів іншим структурам.
Також стало відомо, що Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву розраховує в 2014 р. на збільшення обсягів фінансування програми пільгової іпотеки в сім разів. Зокрема, ДСФУ отримав ліцензію для створення Фонду фінансування будівництва з метою самостійного залучення коштів для реалізації держпрограм доступного житла цього року.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас