Через обмеження Нацбанку населення перестало нести валюту до фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через обмеження Нацбанку населення перестало нести валюту до фінустанов

Кредит&Депозит
1763
Відтік депозитів в січні-квітні поточного року перевищив 75 млрд грн, повідомляв раніше міністр фінансів Олександр Шлапак. Найшвидше скорочується портфель саме валютних вкладів. За перші чотири місяці він зменшився на 17%, тоді як гривневий – на 10%. Від відтоку доларових вкладів найбільше постраждали ПриватБанк ($675 млн), Сбербанк Росії ($355 млн) і Дельта Банк ($192 млн) (див. таблицю). Відтік валютних депозитів з 30 найбільших банків становить $2,8 млрд, або 16% від початку року, повідомляє ОТП Банк.
Відлякали вкладників
На початку 2014 р. бажання вберегти свої заощадження від девальвації стимулювало вкладників зберігати кошти на депозитних рахунках в іноземній валюті. Однак наприкінці лютого постановою Національного банку № 104 було введено обмеження на зняття коштів з валютних депозитів в еквіваленті 15 тис. грн на добу. Після чого інтерес до таких внесків з боку населення відчутно знизився.
«Деякий час після впровадження цього рішення НБУ населення значно активніше стало знімати готівку грошові кошти з рахунків в іноземній валюті», – повідомив «Капіталу» начальник відділу депозитів банку ПУМБ Микита Малясов. При цьому експерт зазначив, що з часом відтік вкладів стабілізувався і навіть пішов на спад. На думку заступника голови правління, керівника роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтина Лежніна, постанова Нацбанку допомогла зупинити відтік валютних вкладів. У громадян з’явилися побоювання, що будуть введені нові обмеження, в результаті чого приплив валютних заощаджень до банків з боку населення значно знизився.
Профільні асоціації банкірів навіть просили Нацбанк не продовжувати обмеження на зняття валютних вкладів. Незалежна асоціація банків України ще 28 квітня направила регулятору лист з твердженням, що психологічний фактор є одним з головних у питанні відтоку депозитів фізичних осіб. «Адміністративні обмеження на зняття готівки не тільки суперечать чинному законодавству України, а й посилюють негативні настрої населення щодо стабільності банківської системи», значилося в листі асоціації. Але НБУ продовжив обмеження, прийнявши наприкінці минулого тижня постанову № 328, причому цього разу одразу на три місяці – до 1 вересня 2014 р. (до цього цей термін подовжували вже два рази, але всього на один місяць).
Національне питання
У зв’язку з тим, що на зняття гривні Нацбанк обмежень не вводив, відтік вкладів у нацвалюті сповільнюється. А деякі банки почали демонструвати навіть приріст депозитів в нацвалюті. Загальний портфель гривневих депозитів у 30 найбільших за активами банках в січні-квітні зменшився на 13% (–26,7 млрд грн). Але дві фінустанови показали приріст: 179 млн грн залучив ОТП Банк, ще 3 млн грн – ІНГ Банк Україна. Найбільше забрали національної валюти вкладники ПриватБанку (6,6 млрд грн), Ощадбанку (3,7 млрд грн) і Дельта Банку (1,8 млрд грн). Але вже в квітні ПриватБанку частково вдалося повернути вклади: у квітні приплив депозитного портфеля в гривні становив 1,2 млрд.
Через обмеження Нацбанку населення перестало нести валюту до фінустанов
Анна Павленко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас