Бізнес масово покидає Донбас: що чекає на регіон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес масово покидає Донбас: що чекає на регіон

Особисті фінанси
4488
З Донбасу йде малий і середній бізнес, а натомість очікується соціальна і фінансова криза. «Сегодня» поспілкувалися з донецькими підприємцями, які розповіли, що може чекати на регіон в найближчому майбутньому.
«Для регіонального бізнесу криза настала в середині квітня, тому сьогодні багато хто якщо не продали бізнес, то згорнули його до кращих часів, – розповів нам підприємець Сергій Ковальчук. – З цього моменту тих, хто бажає мати справу з донеччанами залишилися одиниці. Після бойових дій в Слов’янську перевізники навідріз відмовилися возити вантажі в нашу область. А коли у харків’ян представники «ополчення» відібрали два тягача, то зовсім стало зле. Наприклад, в одеському порту вже з місяць тухнуть вісім контейнерів з м’ясом, тому що донецький імпортер просто не може привезти його в Донбас».
Весь імпорт нечутними кроками йде з регіону, тому «заморські» фрукти, алкоголь, заморожена риба скоро можуть стати делікатесом в магазинах. «Імпортерів можна зрозуміти, яка вже тут торгівля… Якщо хтось і ризикує вести справи, то страхує вантажі і автомобілі на таку суму, що товар стає буквально «золотим», – поділився підприємець Олексій Говоров. – Дуже сильно постраждали дистриб’ютори товарів. Наприклад, склади пивних і кондитерських компаній в нашому регіоні просто-таки розкрадені «невідомими особами в камуфляжі». Найбільший дистриб’ютор консервованих овочів, соусів та інших продуктів харчування вже закрив філії в Донецьку, Луганську та Краматорську, залишивши лише філію в Харкові. Експортери кажуть, що іноземні контрагенти не хочуть працювати з донеччанами навіть за передоплату».
Близька до коми меблева галузь: в Донбасі вже закрилися декілька меблевих фабрик, магазини великих меблевих мереж розпродають залишки. Адвокати, юристи та аудитори заявляють про повну відсутність роботи, щоправда, у нотаріусів вона поки що є – збільшилася кількість оформлюваних дозволів на вивіз дітей. Також у Донецьку виставлені на продаж великі нічні клуби і готелі. «Якщо ситуація не зміниться, то на Донбас чекає повальний дефіцит всього, в тому числі і готівки, а також колосальний відтік інвестицій, скорочення валютної виручки і робочих місць. Все разом це призведе до небаченої соціальної кризи», – вважає Сергій Ковальчук.
Експерт: Донбас на межі
Як розповів «Сегодня» донецький економіст Юрій Макогон, через військові дії бізнесмени істотно скоротили свою діяльність у Донбасі. «Малий і середній бізнес вже зменшив виробництво і призупинив торгівлю, адже дуже складно пересуватися автомобільному транспорту, минаючи блокпости, тим більше, коли під прикриттям військових формувань діють звичайні бандити», – підкреслив Макогон.
За його словами, якщо ті ж процеси відбудуться у великому бізнесі, на економіку чекає неминучий крах. «Економіка Донбасу стоїть на краю. Ми наблизилися до межі. Якщо зараз відбудеться зупинка великих підприємств, це обвалить економіку навіть не регіону, а всієї України», – резюмував Макогон.
Арсеній Беркан, Артур Гор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас