Чи виживе Україна без свого Сходу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи виживе Україна без свого Сходу?

Казна та Політика
7509
Економіка України більше залежить від політичної стабільності і прозорих правил гри, ніж від конкретних шахт і заводів. Окупація Криму, сепаратизм в регіонах і конфлікт з Росією відлякують інвесторів і гальмують реформи. І це згубні втрати окремих підприємств.
Міф про те, що Донбас годує Україну, заснований на порівнянні тільки частини бюджетних потоків. У лютому 2013 року журнал “Український тиждень” підрахував, що якщо зіставити відрахування до скарбниці з дотаціями в регіон, твердження про годувальника-Донбас буде вірним. Але якщо включити в розрахунки допомогу Пенсійному фонду і гроші на підтримку вугільної галузі, картина змінюється на протилежну.
При бажанні математику можна ускладнити. Адже частина східноукраїнських підприємств зареєстровані в Києві і там сплачують податки. А є ще пільги окремим компаніям, тіньова економіка, тисячі інших факторів. Маніпуляції з калькулятором можна продовжувати до нескінченності.
Більш-менш справедливо про роль східних областей можна судити з їхнього внеску у ВВП, не тільки в бюджет. Про такий внесок йдеться в дослідженні київської інвесткомпанії ICU, опублікованому в квітні 2014 року. LB.ua вже писав про цю доповідь.
Чи виживе Україна без свого Сходу?
Економісти ICU підрахували, що Донецька, Луганська та Харківська області позаторік разом формували близько 21,4% ВВП. На частку цих регіонів за даними Держстату тоді припадало близько 20,6% населення країни.
Чи виживе Україна без свого Сходу?
На сході немає якогось економічного дива, як немає і якогось особливої, відмінної від решти України, кризи. Втративши східні області, Україна втратить 21,4% від загального обсягу ВВП. Але сама економічна модель залишиться колишньою. Бюрократія, корупція, популізм нікуди не подінуться.
Господарський механізм України працює приблизно однаково на всій її території. Працює з перебоями, про що говорять дефіцит бюджету і нульове зростання ВВП минулого року. І головне завдання сьогодні – налагодити роботу цього механізму, провести реформи. З східними областями або без них.
Це означає, що жителі інших областей України не одразу відчують на собі відсутність сходу. Першими постраждають ті, хто продавав там свої товари або купував сировину, транзитом провозив вантажі. Буде зруйновано напрацьовані роками економічні зв’язки.
Привабливість України для інвесторів впаде через іще одне вогнище нестабільності на кордоні. Країна втратить п’яту частину своїх громадян, а отже, працівників і покупців. Нарешті, ми втратимо левову частку промисловості і ресурсів. Не смертельно для економіки, але болісно.
Що ж буде з регіонами в разі їх відділення від України в плані економіки? Про це вже сьогодні можна судити з Криму. Після захоплення Криму туристів там стало вдвічі менше, багато міжнародних компаній згорнули свою роботу, а ціни помітно зросли. Авіасполучення залишилося тільки з Росією, банківську систему лихоманить – у магазинах не приймають картки Visa і MasterCard. Жителям Криму стало складніше подорожувати світом і навіть виїжджати на материкову Україну.
Чи виживе Україна без свого Сходу?
Є й хороше: бюджетники і пенсіонери почали отримувати більше. Але не за рахунок економічних успіхів Криму.
Казна окупованої республіки сьогодні на 95% залежить від московських дотацій. Це не українська оцінка, а заява так званого міністра фінансів Криму Володимира Левандовського на засіданні місцевого парламенту. Кримський бізнес майже повністю перестав сплачувати податки, пише російське ділове видання “Ведомости”. Левандовський сподівається, що до кінця року Крим зможе забезпечувати себе на 40-50%: “Це, звичайно, неприйнятно, і нам потрібно зробити кроки для того, щоб самим наповнювати наш бюджет”. Цікаво, хто з місцевих бізнесменів зробить ці кроки перший.
Андрій Яницький
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас