Обсяг "поганих" боргів в Китаї оновлює рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг "поганих" боргів в Китаї оновлює рекорд

Кредит&Депозит
513
Обсяг “поганих” боргів в Китаї збільшився до найвищих позначок з 2009 р., про це свідчать дані найбільших банків країни. На цьому тлі курс юаня до долара досяг мінімального рівня за 19 місяців.
Обсяг прострочених кредитів в 10 найбільших банках країни сягнув позначки 588 млрд юанів ($94 млрд) наприкінці 2013 р., що на 21% перевищує значення, зафіксоване за підсумками 2012 р.
Зростання цього показника передбачає серйозні проблеми банківському сектору країни, обсяг простроченої заборгованості може продовжити різко збільшуватися, оскільки влада Китаю поступово посилює умови видачі кредитів, тому позичальникам все складніше отримувати нові кошти для рефінансування старої заборгованості.
“Погані” кредити є випереджаючим індикатором, який демонструє погіршення якості активів і може сигналізувати про виникнення серйозних проблем з ліквідністю серед позичальників”, – заявив голова пекінського офісу S&P Ляо Цян.
Обсяг прострочених кредитів, тих, за якими прострочення становить принаймні один день, був на 31% вищий в кінці 2013 р. порівняно з тими кредитами, за якими вже не очікується компенсації в повному обсязі. Це максимальна різниця між даними показниками.
Цей фактор сигналізує про те, що економіка Китаю перебуває в досить хиткому становищі і в разі погіршення ситуації в банківському секторі в першу чергу може постраждати сектор нерухомості, на який припадає значна частина заборгованості перед фінансовими установами.
Варто також відзначити, що темпи зростання внутрішнього валового продукту в I кварталі знизилися до мінімального за 18 місяців рівня на тлі того, що друга за величиною економіка світу переживає уповільнення. Ослаблення імпульсу у сфері інвестицій та споживання – двох ключових чинників економіки – стало причиною помірного низького квартального зростання.
Підйом на 7,4% порівняно з аналогічним періодом роком раніше виявився значно нижчий за рівень 7,7%, що спостерігався в IV кварталі 2013 р., і трохи менше запланованих керівництвом КНР темпів на 2014 р. у 7,7%.
Ослаблення зростання сигналізує про більшу невизначеність для світової економіки, оскільки Піднебесна є головним двигуном глобальної економіки. Результати, що несуттєво перевершили прогнози, залишають відкритим інше питання: чи стане Пекін активізувати заходи, спрямовані на підтримку економічного зростання.
На початку квітня уряд оголосив про введення низки “міні-стимулів”, щоб компенсувати останнє зниження в торгівлі та промисловому виробництві. До них відноситься збільшення витрат на залізничну інфраструктуру і програму з відновлення трущоб.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас