НБУ: потрібно визнати, що в Україні багато слабких банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: потрібно визнати, що в Україні багато слабких банків

Фондовий ринок
3234
Начальник департаменту стратегії та реформування банківської системи Владислав Рашкован вважає, що в Україні багато слабких банків.
“Зараз в Україні 180 банків. Мені складно відповісти, багато це чи мало, але загальна частка 150 банків 3-4 групи (середні і невеликі банки, – LB.ua) – 18% ринку. Стільки ж, як у одного найбільшого банку. Фрагментація банківської системи призвела до того, що кілька десятків банків практично виключені з економічного життя країни – вони займаються багато чим, але не банківським бізнесом”, – сказав він.
Рашкован зазначив, що більшість цих установ створювалися в період 90-х років, коли вхідний бар’єр у банківський бізнес був дуже низький. Відтоді багато власників просто втратили інтерес до своїх банків, але вони все одно продовжують існувати, оскільки немає механізмів виходу з цього бізнесу.
“За весь час існування незалежної України жоден банк не закрився з власної волі – вихід здійснювався лише через процедуру тимчасової адміністрації і ліквідації”, – пояснив він.
Рашкован вважає, що потрібно створити можливість банкам переходити в небанківську сферу або об’єднуватися з іншими установами.
“Ми повинні визнати, що у нас в системі багато слабких банків. Слабкі – це не тільки недокапіталізовані, проблемні або неплатоспроможні банки, а й ті, у яких немає стійкої бізнес-моделі для майбутнього розвитку. Нам потрібно зрозуміти, що з цими банками робити. Можна з ними продовжити жити, а можна спробувати зробити їх сильнішими і стійкішими, а з деякими доведеться розпрощатися”, – сказав він.
Нагадаємо, від початку цього року НБУ визнав неплатоспроможними вже вісім банків, серед яких є і великі установи, такі як Брокбізнесбанк, банк “Форум” або Південкомбанк.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас