Щасливі разом: чому передумали роз'єднувати Податкову і Митницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щасливі разом: чому передумали роз'єднувати Податкову і Митницю

Казна та Політика
904
Міністерство податків і зборів припинило своє існування. Замість нього створена єдина Фіскальна служба України. За даними Forbes, рішення про це було прийняте ще минулого тижня, на виїзному засіданні уряду в Миколаєві 21 травня, однак оголосив про це прем’єр тільки вчора. «У нас створена державна фіскальна служба України», – сказав Арсеній Яценюк.
За проектом Положення про Державну податкову і митну службу України (є в розпорядженні Forbes) ДПМС є центральним органом виконавчої влади, який підпорядковується Кабміну через міністра фінансів. Відомство забезпечує реалізацію єдиної державної податкової політики і єдиної держполітики у сфері митної справи, держполітики з адміністрування єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування, і боротьби з правопорушеннями у цій сфері.
Перелік завдань нового відомства складається з 82 пунктів. Серед них, крім власне адміністрування податків і зборів та контролю їх своєчасної і повної сплати – ліцензування митної брокерської діяльності, діяльності виробників спирту, алкогольних і тютюнових виробів тощо, контроль правильного визначення митної вартості товарів та країн їх походження, запобігання та протидія контрабанді, надання консультацій щодо Податкового та Митного кодексів, контроль виробництва та обігу підакцизних товарів та організація роботи, пов’язаної з випуском акцизних марок. ДПМС також здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування правопорушень і розшук осіб, які переховуються від слідства за кримінальні правопорушення у податковій, митній та бюджетній сферах.
Основний сюрприз оновленого варіанту реформи Міндоходів – відмова від поділу міністерства на автономні відомства: Податкову та Митницю. Спочатку, в лютому, Арсеній Яценюк говорив про повернення до «доміністерського» статус-кво. Фінальний варіант експерти і політики оцінюють як більш вдалий.
«Єдиний орган, на мій погляд, ефективніший. Він припускає спільний аудит податків і зборів, у тому числі єдиного соціального внеску, єдину базу даних, при цьому бізнес витрачає менше часу на спілкування з контролерами, а оптимізація структури фіскальних органів дозволяє заощадити кошти державного бюджету», – каже голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник, додаючи, що такий підхід до реформи міністерства підтримує і бізнес.
Вікторія Чорновол відзначає, що адміністративні реформи, пов’язані з перейменуванням і коригуванням функцій держвідомств – не найбільш пріоритетні завдання, які зараз стоять перед урядом. «Глобальна зміна концепції податкового відомства вимагає ресурсних і часових витрат. Чисто з практичної точки зору це дорого і недоцільно на поточному етапі, – сказала вона. – Спільна робота Податкової та Митниці буде ефективніша, оскільки де-факто вони виконують подібні функції».
За словами Хомутинника, сама реорганізація не передбачає скорочення штату екс-міністерства, але не виключено, що це може відбутися за рахунок інших джерел.
В цілому, між Державною фіскальною службою та Міністерством доходів і зборів декілька основних відмінностей. Перше – координація роботи нового відомства буде здійснюватися через Міністерство фінансів. «Друге – створивши Державну фіскальну службу, ми йдемо від політичної складової – від необхідності затверджувати керівника за квотним принципом в парламенті», – говорить Віталій Хомутинник.
Ще одна відмінність – статус Державної служби передбачає більш вузький, порівняно з міністерським, перелік повноважень. «Кардинальна відмінність – служба не є самостійним суб’єктом законодавчої ініціативи, на відміну від міністерства», – пояснює Чорновол і наводить за приклад Мінфін і Мінекономіки, на базі яких створені декілька робочих груп, які займаються, серед іншого, і вдосконаленням податкового законодавства. Такий поділ законотворчої та практичної функції експерт оцінює позитивно: «Якщо фіскальне відомство пише закони, за яким воно ж потім буде збирати податки, в цьому від початку вже закладено конфлікт інтересів», – каже Вікторія Чорновол. За її словами, функції податкового відомства в законодавчій сфері логічно звести до узагальнення практики застосування законодавства з податкових питань. «Одна з найактуальніших завдань у цій сфері служби – провести інвентаризацію узагальнюючих роз’яснень, які були видані попереднім керівництвом – можливо, вони були зроблені некоректно», – говорить вона.
Відкритим залишається питання створення ще одного органу у фіскальній сфері – Служби фінансових розслідувань, яка повинна об’єднати в собі функції і податкового, і силових відомств. У положенні про створення ДПМС про неї немає ні слова. «Сьогодні в уряді разом з представниками бізнесу ще обговорюється модель створення Служби фінансових розслідувань, – пояснює Хомутинник. – Моя думка – такий орган повинен увійти до складу Державної фіскальної служби». За його словами, якщо прибуткове відомство не матиме контролюючих функцій у вигляді Служби фінансових розслідувань, то в підсумку не зможе бути ефективним жодне з них.
Реформу Міндоходів прокоментувала і людина, яка стояла біля витоків його створення – Олександр Клименко, екс-міністр доходів і зборів.
На своїй сторінці в Facebook у притаманній йому іронічній манері він написав, що після декількох років спроб відійти від фіскальної моделі роботи податкових органів до сервісної, нова влада повернулася до «повної фіскалізації». На його думку, реформа проведена не в інтересах бізнесу, а виключно для отримання чергової «галочки» від МВФ.
Але володіючи всіма повноваженнями для боротьби з корупцією в податковій та митниці, новому керівництву відомства нічого не заважає розгорнути масштабну роботу в цій сфері – було б бажання. «Минулого року ми показали, що це можна успішно робити, для цього є всі інструменти. І статистики більше, ніж було зроблено в боротьбі з махінаторами і ямами за рік існування Міністерства, не буде – я в цьому повністю переконаний», – написав Клименко, додавши, що з нетерпінням чекає на 2 червня – до цього дня керівники фіскального відомства повинні відзвітувати про боротьбу з податковими ямами і корупцією.
Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас