Хід Путіна: російський мільярдер побудує болгарську ділянку "Південного потоку" за 3,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хід Путіна: російський мільярдер побудує болгарську ділянку "Південного потоку" за 3,5 млрд євро

Фондовий ринок
3504
Бізнесмен Геннадій Тимченко, який наприкінці 2013р. консолідував 50% підрядника ЗАТ “Будтрансгаз”, не прогадав. Ця компанія разом з партнером виграла вже другий за останній час великий тендер Газпрому – на будівництво сухопутної ділянки газопроводу “Південний потік” у Болгарії. За неофіційною інформацією, вартість контракту – понад 3,3 млрд євро.
“Будтрансгаз консорціум”, до складу якого увійшли ЗАТ “Будтрансгаз” і болгарська Gasproekt Jug, виграли тендер South Stream Bulgaria на будівництво магістрального газопроводу “Південний потік” на території Болгарії, повідомила прес-служба Газпрому (компанія володіє 50% South Stream Transport BV).
Суму контракту в Газпромі не називають, посилаючись на прохання болгарських партнерів. Раніше ЗМІ писали, що вона може сягати 3,3-3,5 млрд євро. У тендері, який стартував у грудні 2013р., взяли участь 11 претендентів, у тому числі компанії з країн ЄС, Росії, Індії, Швейцарії та Японії.
Болгарська ділянка – перша сухопутна ділянка газопроводу “Південний потік”, найбільш технологічно складна і капіталомістка, наголошується в повідомленні Газпрому. Від узбережжя Чорного моря до кордону з Сербією пройде основна траса газопроводу, а також 59 км відводу до вузла розподілу газу в Провадії (скидання газу в існуючу болгарську систему газопроводів споживачам Болгарії, Туреччини, Греції та Македонії). Загальна протяжність основного маршруту болгарської ділянки становить 541 км.
Передбачається будівництво приймального терміналу та трьох компресорних станцій в районі населених пунктів Варна, Лозен і Расово загальною потужністю 300 МВт. Будівництво планується розпочати вже влітку, до кінця 2015р. має бути готовий приймальний термінал і газопровід-відвід, а до кінця 2016р. – транзитний газопровід і компресорні станції, йдеться в повідомленні “Будтрансгазу”.
“Будівництво болгарської частини “Південного потоку” – наш перший закордонний проект”, – зазначив гендиректор “Будтрансгазу” Володимир Карташян. Компанія вже відкрила філію в Болгарії, а також у Сербії та Словенії, де теж пройдуть сухопутні відводи від “Південного потоку”.
Volga Resources Тимченка в листопаді 2013р. консолідувала 50% ЗАТ “Будтрансгаз”. Відтоді компанія виграє вже другий тендер Газпрому: у березні 2014р. вона стала переможцем тендеру на будівництво 191,5 км газопроводу Лагодження – Анапа (“Південний коридор”), запропонувавши 17,7 млрд руб. Правда, підсумки цього тендеру оскаржив “Будгазконсалтинг” Зіяда Манасіра, і Федеральна антимонопольна служба розпорядилася провести його заново (Газпром оскаржує цю вимогу).
У березні США ввели санкції щодо Тимченка, як і проти інших бізнесменів з “близького кола” Володимира Путіна. Потім обмеження були поширені на підконтрольні бізнесменові компанії, але “Будтрансгаз” до них не потрапив. До того ж ЄС не включив Тимченка до санкційних списків, тож підрядник може спокійно працювати в Болгарії. “Всі ці питання болгарські партнери ретельно аналізують”, – сказало “Інтерфаксу” джерело в Газпромі.
Перемога “Будтрансгазу” в міжнародному тендері може бути пов’язана з тим, що Росія фінансує цей проект і не хоче віддавати гроші на сторону, зазначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.
“Південний потік” вартістю 16 млрд євро пройде територією Болгарії, Сербії, Угорщини та Словаччини з можливим відгалуженням до Австрії. Потужність газопроводу має становити 63 млрд куб. м на рік, введення в експлуатацію заплановано на 2015р., на проектну потужність він вийде у 2018 р.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас