Зашморг МВФ: Греція виставила на продаж 110 пляжів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зашморг МВФ: Греція виставила на продаж 110 пляжів

Нерухомість
3582
Греція запустила нову державну програму “розвитку” і “використання громадського майна”. Насправді влада країни просто вирішила розпродати 110 пляжів в спробі заробити хоч трохи грошей і знизити боргове навантаження на державу.
Вимушений захід
Інсайдери повідомляють, що продавати пляжі греки почали під тиском кредиторів “трійки” (ЄС, ЄЦБ, МВФ), які вимагають від країни позитивної динаміки у фінансовій сфері, але поки не задоволені результатами.
Zerohedge наводить таку цитату за авторством неназваного працівника держсектора:
“Цей розпродаж землі має відбутися. Нам це потрібно зараз якомога швидше. Передайте покупцям з Росії і Катару, що потрібно поспішати”.
110 пляжів
Ахайя, Аркадія, Пелопоннес, Арта, Халкідікі, Кіклади, Родос – ось далеко не повний список територій, де сьогодні розташовані одні з найкрасивіших пляжів у світі, які незабаром можуть стати приватними.
Безсилля Афін
Що можуть зробити Афіни? Лише попередити нових покупців про необхідність забезпечення безпеки, охорони природи і розповісти про місцеві закони.
Також влада натякнула, що інвестору варто було б побудувати на придбаній землі готель, але той не зобов’язаний виконувати цю інструкцію.
Деякі території знаходяться в зоні дії загальноєвропейської програми зі збереження живої природи Natura 2000. У разі виявлення порушень інвестори будуть мати справу з владою ЄС.
Не тільки пляжі, а й цілі острови
Масштабний розпродаж грецьких активів включає в себе не тільки пляжі. Загалом з молотка підуть 70 тис. лотів, серед яких палаци і навіть (вже не вперше) цілі острови. Нещодавно була куплена частина державної гральної компанії.
На Родосі, батьківщині Аполлона і Колоса, продаються десятки об’єктів нерухомості. Шукають покупця і для величезного маєтку з територією 1,850 гектарів. В даний момент держава володіє третьою частиною всього Родосу. Причина – італійська окупація 1912 р. і подальша передача майна Афінам.
Наприкінці квітня прем’єр-міністр Антоніс Самарас провів черговий раунд переговорів з “трійкою”. Йому вдалося переконати кредиторів, що Греція зможе розплатитися за ще одним кредитним траншем в розмірі 8,8 млрд євро. Приватизація активів стала однією з умов виділення коштів.
Приватизація і народний гнів
Гучний скандал спалахнув, коли громадськість дізналася про те, що влада хоче приватизувати пляжі острова Елафоніссі, які вважаються одними з кращих в Греції. Реакція уряду була досить оперативною, але, схоже, нікого не влаштувала: було вирішено відкласти продаж пляжів на Елафоніссі і запустити їх приватизацію “на пізнішому етапі”.
Очевидно, що проблема не вирішена, але влада Греції боїться, що публічна заява про те, що місцеві пляжі не продаються, викличе гнів “трійки”.
Катар і Росія – головні покупці
У березні 2013 року емір Катару купив шість грецьких островів за 7 млн фунтів стерлінгів, а Дмитро Риболовлєв купив своїй дочці Скорпіос і ще кілька островів за 65 млн фунтів стерлінгів. Ці угоди були приватними і не анонсувалися в рамках загального розпродажу активів, але вони вказують на підвищений інтерес до грецьких островів.
Приватизація відстає від графіка
За даними на кінець 2013 р., Греція після залучення першого кредиту в 2010 р. продала в рамках програми приватизації активи лише на 2 млрд євро. До 2019 р. Афіни спочатку сподівалися розпродати землі та інше майно на 50 млрд євро, але тепер ставляться більш скромні цілі: 11 млрд євро до кінця 2016 р. Відзначимо, що багато активів не продаються, а здаються в оренду на тривалий термін. Це стосується і островів, які переходять до нових власників на період до ста років і більше, але все-таки не назавжди.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас