Казахстан схвалив створення єдиної з Росією зони ППО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан схвалив створення єдиної з Росією зони ППО

Світ
423
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв 26 травня 2014 року підписав закон про ратифікацію угоди з Росією про створення єдиної регіональної системи протиповітряної оборони. Про це йдеться в повідомленні на сайті президента Казахстану. Як очікується, повний текст закону про ратифікацію буде найближчим часом опублікований в місцевій офіційній пресі.
Угода про створення єдиної зони протиповітряної оборони була підписана Москвою і Астаною в січні 2013 року. За цим документом, сили єдиної системи ППО очолюватиме командувач, призначений президентами Росії та Казахстану за поданням міністрів оборони обох країн. Крім того, планується розробити правила несення бойового чергування та обміну інформацією.
Наприкінці січня 2014 року заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов оголосив, що Москва поставить Астані п’ять дивізіонів зенітних ракетних комплексів С-300ПС. Передання зенітних комплексів буде здійснено із запасів Міністерства оборони Росії на безоплатній основі. За словами Антонова, поставка С-300ПС дозволить зміцнити не тільки ППО Казахстану, а й протиповітряну оборону Організації договору про колективну безпеку.
Підготовка до постачання комплексів С-300 Казахстану велася з 2010 року і розглядалася як один з етапів співпраці в рамках запланованої тоді угоди про створення єдиної регіональної зони ППО. Росія займається створенням єдиних зон ППО з державами СНД з 2007 року. До цього проекту в лютому 2009 року приєдналася Білорусія. Очікується, що до єдиної ППО долучаться Вірменія, Узбекистан і Таджикистан.
У перспективі планується сформувати Східноєвропейську, Кавказьку і Центральноазіатську зони протиповітряної оборони. Передбачається, що в рамках укладених угод країнам-учасницям Росія постачатиме нові зенітні ракетні комплекси.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас