У Росії закривають великий нікелевий завод у Норильську — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії закривають великий нікелевий завод у Норильську

Фондовий ринок
2219
Представники федеральної влади і уряду Красноярського краю підписали з компанією “Норільський нікель” угоду про прискорене закриття застарілого нікелевого заводу в Норильську. Програму закриття заводу, який розпочав свою роботу в 1942р., планується реалізувати одночасно з модернізацією решти підприємств із загальним обсягом інвестицій близько 70 млрд руб.
В якості заходів підтримки “Норнікеля” уряд повинен раніше наміченого терміну обнулити вивізні мита на нелегований нікель, мідні катоди та секції катодів. Зекономлені за рахунок цього кошти “Норнікель” планує направити на модернізацію виробництва та вирішення екологічних проблем.
“Ми давно прийняли рішення, і це зафіксовано в нашій стратегії, що будемо закривати старі і шкідливі виробничі потужності, які розташовані в межах міста Норильська. Угода дозволить нам прискорено інвестувати в цей проект і одночасно з планами з модернізації інших майданчиків закрити завод із збереженням поточних обсягів виробництва. Крім того, це сприятиме поліпшенню екологічної ситуації, а також сприятливо вплине на соціально-економічну ситуацію в регіоні”, – пояснив генеральний директор – голова правління ГМК “Норильський нікель” Володимир Потанін.
Раніше цього тижня про намір компанії закрити розташований безпосередньо в Норильську Нікелевий завод, модернізувавши і розширивши Надеждинський завод і Талнахську збагачувальну фабрику, заявив перший заступник гендиректора – виконавчий директор “Норнікеля” Павло Федоров.
“У результаті ми зберігаємо загальний обсяг виробництва до 2016-2018рр. і отримуємо економічний ефект від реконфігурації в розмірі близько $455 млн на рік, підвищуємо енергоефективність – знижуємо загальне споживання електроенергії нашою Заполярною філією на 30% за рахунок виведення енергоємних потужностей нікелевого заводу і також покращуємо екологічну обстановку в Норильську”, – пояснив він.
Зайняті на виробництві працівники від закриття нікелевого заводу, за його словами, постраждати не повинні. Соціальний пакет за проектом закриття заводу становить 4-4,5 млрд руб. “Мова йде про перенавчання, допомогу в переїзді вивільнюваних працівників. Компанія відчуває дефіцит у кваліфікованих кадрах, тому значна частина може бути працевлаштована на підприємствах компанії, де є потреба”, – зазначив Федоров.
ВАТГМК “Норильський нікель”- один з найбільших в світі виробників кольорових металів. На його частку припадає 22% світового виробництва нікелю, 9% платини, 38% паладію і 3% міді. Компанія також виробляє золото, срібло, іридій, осмій, селен, рутеній і телур.
Виробничі підрозділи групи ГМК “Норильський нікель” розташовані в Росії в Норильському промисловому районі та на Кольському півострові, а також у Фінляндії, Австралії, Ботсвані та ПАР. Основними акціонерами “Норнікеля” є група “Інтеррос” і ОК “Русал”.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас