США вводять санкції ще проти 12 громадян Росії - по "закону Сергія Магнітського" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вводять санкції ще проти 12 громадян Росії - по "закону Сергія Магнітського"

Світ
864
США вводять санкції проти 12 громадян Росії по “закону Сергія Магнітського”, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів США. Відомих і високопоставлених чиновників серед них немає.
До списку потрапив суддя Мосміськсуду Ігор Алісов, а також Андрій Кречетов – людина з таким ім’ям була співробітником МВС, який, за повідомленням “Независимой газети”, підписав обгрунтування для взяття Сергія Магнітського під варту.
Крім того, у переліку виявилися лікар Бутирської в’язниці Лариса Литвинова, екс-заступник начальника в’язниці Дмитро Кратов, лікар-хірург медсанчастини СІЗО “Матроська тиша” Олександра Гаусс і начальник СІЗО Фікрет Тагієв.
У списку значаться імена В’ячеслава Хлєбнікова і Віктора Маркелова – люди з аналогічними іменами фігурували у справі Hermitage Capital Management про розкрадання з російського бюджету 5,4 млрд руб. Вони очолювали ТОВ “Махаон” і ТОВ “Парфеніон”, які пізніше фонд Hermitage Capital звинуватив у розкраданнях з бюджету Росії.
До списку включений Владлен Степанов (так звуть чоловіка керівника податкової інспекції № 28 у Москві, яка нібито підписала розпорядження про масштабні виплати з бюджету), банкір Дмитро Клюєв, Умар Сугаіпов і Муса Вахаєв. Останнього довгий час звинувачували у вбивстві головного редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлєбнікова.
Як уточнює видання The Daily Beast, до “секретної частини” переліку включили ще одного росіянина. Про це журналістам розповіли джерело в Державному департаменті і голова Freedom House Девід Крамер, який послався на свої дані. У Білому домі не коментують ці чутки, так само як і не підтверджують існування “секретної частини” списку.
“Акт Магнітського” – прийнятий у США в 2012р. закон, що вводить персональні санкції щодо низки осіб, винних, на думку американської влади, у порушенні прав людини. Документ був прийнятий після того, як юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський помер під час слідства в “Матроської тиші”.
Раніше до американського варіанту списку увійшли 18 осіб, яким заборонений в’їзд в США і щодо яких накладені обмеження на проведення фінансових операцій в американських банках. На початку квітня Європарламент схвалив свій “список Магнітського”. У ньому 32 громадянина Росії, яким депутати закликають заборонити в’їзд до Євросоюзу і заморозити їхні рахунки.
Депутати звернулися до Ради ЄС і вимагають ввести санкції проти громадян Росії, “які причетні до загибелі Сергія Магнітського, юридичного приховування цього факту і переслідування його сім’ї”. Таке рішення було прийнято на сесії Європарламенту щодо санкцій і поки що носить рекомендаційний характер. Будь-які обмежувальні заходи має право приймати лише Рада ЄС. Чи збирається вона розглядати це звернення, невідомо.
Список склав комітет ЄП у закордонних справах. До нього увійшли Ольга Єгорова, Олексій Криворучко, Павло Карпов, Дмитро Клюєв, Юлія Майорова, Андрій Печегін та інші. Повний список опублікований на сайті Європарламенту.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас