Порошенко і Тігіпко кажуть, що самі фінансують свої виборчі кампанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко і Тігіпко кажуть, що самі фінансують свої виборчі кампанії

Особисті фінанси
308
Кандидати в президенти Петро Порошенко і Сергій Тігіпко декларують, що фінансують свої передвиборчі кампанії з власних коштів, основну роль у фінансуванні виборчої кампанії Юлії Тимошенко зіграла її партія “Батьківщина”, повідомляють активісти руху “Чесно”.
“П’ять з 21 зареєстрованого кандидата на пост президента України – Ольга Богомолець, Анатолій Гриценко, Петро Порошенко, Сергій Тігіпко та Юлія Тимошенко – на вимогу громадськості частково розкрили інформацію про фінансування своєї передвиборної кампанії”, – сказала виконавчий директор громадської організації “Центр UA” Світлана Заліщук на прес-конференції у вівторок.
Так, у звіті П.Порошенка вказується, що єдиним джерелом надходжень до його виборчого фонду є власні кошти кандидата. Сума загальних витрат передвиборної кампанії станом на 15 травня становила близько 88,2 млн грн. На рахунку залишилося 175,24 тис. грн.
80% основних витрат у П.Порошенка було направлено на оплату ефірного часу на телебаченні, при цьому “контрагентів пан П.Порошенко не назвав”, зазначила С.Заліщук.
“Партія “Батьківщина” оплатила передвиборчу заставу кандидата в президенти Ю.Тимошенко. Партійні кошти становлять 80% надходжень до її виборчого фонду.
“Імена 181 фізичної особи, які перерахували 8,57 млн грн, у звіті не вказані. Відповідно до звіту, загальний розмір фонду Ю.Тимошенко станом на 15 травня становив майже 40,75 млн грн. 80% основних витрат – оплата ефірного часу на телебаченні. Контрагенти, які надавали послуги кандидату, не вказані”, – сказала експерт.
За словами С.Заліщук, О.Богомолець і А.Гриценко від початку кампанії відкрито публікують фінансові звіти на своєму сайті. Зокрема, у О.Богомолець розміщений список осіб, які перерахували гроші на заставу для участі у виборах, і детальний звіт за статтями про витрати з зазначенням контрагентів, які отримали платежі, у розмірі більше 25 грн.
Станом на 15 травня витрати виборчого фонду О.Богомолець становили 1,437 млн грн.
“При цьому кандидат не назвала суму надходжень до фонду та прізвища донорів, які, за словами юридичної служби, не давали згоди на розкриття цієї інформації. Сама О.Богомолець внесок у свій виборчий фонд не здійснювала”, – підкреслила С.Заліщук.
За її словами, А.Гриценко у відповіді на запит руху “Чесно” вказав, що публікує подібну фінансову звітність з 2009 року. “А рахунок А.Гриценка – єдиний з усіх, який містить прізвища донорів, що здійснили внески до виборчого фонду, але без зазначення суми пожертвувань. Крім того, у звіті можна побачити весь перелік контрагентів, яким були здійснені виплати з фонду, але без сум. У цілому витрати з його фонду становлять майже 8,25 млн грн.
Крім того, С.Заліщук повідомила, що кандидат у президенти С.Тігіпко назвав тільки загальну суму витрат, не вказавши їх викладки за статтями і списку контрагентів.
“Станом на 15 травня загальна сума його витрат становить 68 млн грн, що складає близько чверті задекларованих доходів кандидата за 2013 рік. Докладніший дохід С.Тігіпко обіцяв опублікувати тільки після виборів”, – зазначила вона.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас