У Міноборони встановлені фінансові порушення майже на 600 млн грн - Генпрокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міноборони встановлені фінансові порушення майже на 600 млн грн - Генпрокуратура

Кримінал
713
Розпорядники Міністерства оборони України не забезпечили ефективне управління бюджетними коштами та належний контроль за дотриманням бюджетного законодавства. Про це повідомив Перший заступник Генерального прокурора Микола Голомша під час розширеного засідання колегії про стан дотримання законодавства при використанні бюджетних коштів, а також здійснення державних закупівель та прокурорського нагляду з цих питань. Ця інформація опублікована на сайті Генеральної прокуратури України.
Чиновник повідомив, що в результаті проведених торік Держфінінспекцією контрольних заходів в оборонному відомстві встановлені фінансові порушення на загальну суму майже 600 млн грн, факти неефективного управління активами, які призвели до розрахункових втрат на суму майже 630 млн грн. А загальний стан виконання 7 бюджетних програм Міністерства оборони взагалі оцінено як недостатньо ефективний.
Крім цього, додав Микола Голомша, прокурорськими перевірками встановлено, що в результаті невживання заходів Міноборони на початок 2013 року має дебіторську заборгованість у розмірі 1,1 млрд грн.
За його словами, основними причинами тривалого існування вищезгаданої заборгованості є здійснення Міноборони передоплати низки високовитратних проектів за державним оборонним замовленням, неналежне виконання суб’єктами господарювання договірних зобов’язань і відсутність контролю за цільовим і своєчасним використанням останніх авансових платежів.
“Наприклад, по одному з державних підприємств рахується борг на суму майже 112 млн грн, що виник внаслідок неналежного виконання цим підприємством умов державного контракту”, – сказав він, додавши, що з метою захисту інтересів держави Генеральна прокуратура України провела вступ у справу за відповідним позовом Міноборони про стягнення з боржника зазначеної заборгованості.
Також Перший заступник Генерального прокурора акцентував на тому , що недотримання розпорядниками бюджетних коштів вимог щодо здійснення внутрішнього контролю та аудиту в підвідомчих бюджетних установах Міноборони сприяє зловживанням окремими посадовими особами при нарахуванні та виплаті грошового забезпечення , заробітної плати та відповідних компенсацій.
Зокрема, зазначив Микола Голомша, посадові особи однієї з військових академій протягом 2010-2013 років, недбало ставлячись до військової служби, здійснили переплату посадових окладів слухачам академії на суму понад 2,2 млн грн. За даним фактом Генеральною прокуратурою внесено відомості в ЕРДР про вчинення злочину за частиною 2 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби, що спричинило тяжкі наслідки).
Всього цього року прокурорами з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері за результатами перевірок у бюджетній сфері відкрито 56 кримінальних проваджень. Керівниками органів військового управління задоволено 359 подань, за результатами розгляду яких скасовано 61 незаконний акт та притягнуто до відповідальності 1233 посадових особи, до бюджету відшкодовано 13,2 млн гривень.
Нагадаємо, журналістів ІА “УНН” не запросили сьогодні на висвітлення розширеного засідання Колегії Генеральної прокуратури України про стан дотримання законодавства при використанні бюджетних коштів. Водночас, як повідомив УНН співробітник Генеральної прокуратури, на сьогоднішню Колегію запросили лише “обраних” журналістів з декількох засобів масової інформації.
УНН змушений констатувати, що через відсутність належної комунікації з прес-службою Генеральної прокуратури України читачі і передплатники стрічки новин ІА “УНН” не зможуть отримати в повному обсязі інформацію, озвучену під час Колегії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас