Рада санкціонувала мобілізацію авто: тепер взяти можуть абсолютно будь-який транспортний засіб - від LADA до Porsche Cayenne — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада санкціонувала мобілізацію авто: тепер взяти можуть абсолютно будь-який транспортний засіб - від LADA до Porsche Cayenne

Казна та Політика
31907
Депутати санкціонували мобілізацію автотранспорту. Сьогодні законопроект № 4785 від 28 квітня 2014 року “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації” Верховна Рада проголосувала в другому читанні.
Законопроект № 4785 фактично надає право мобілізувати будь-який автотранспорт. Більшість правок, які були внесені в цей законопроект до другого читання, не торкнулися самої суті. Так, відповідно до закону, “виконання військово-транспортного обов’язку з мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного або надзвичайного стану, здійснюється згідно мобілізаційного плану України шляхом безкоштовного залучення транспортних засобів (ТЗ) підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також громадян – власників транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації”.
Разом з тим у законі зазначається, що обсяги транспортних засобів за типами і марками, які планується залучити в ході мобілізації, встановлюються місцевими держадміністраціями за поданням військових комісаріатів. “Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформляються відповідними розпорядженнями”, – повідомляється в пояснювальній записці.
Таким чином, залучити на безкоштовній основі можуть абсолютно будь-який транспортний засіб, починаючи від LADA до Porsche Cayenne, а також будь-яку вантажівку і трактор. Залишається сподівання, що в місцевих адміністраціях під час формування списку мобілізованої техніки таки будуть дотримуватися здорового глузду. Також очевидно, що залучається техніка абсолютно безкоштовно, але підлягає поверненню.
“Прийом-передача транспортних засобів, залучених у ході мобілізації і їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів прийому-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, балансову вартість та інші необхідні відомості, що дозволяють ідентифікувати ТЗ. Повернення транспортних засобів власникові здійснюється протягом 90 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. Порядок компенсації шкоди, заподіяної транспортним засобам в результаті їх залучення при мобілізації, визначається Кабміном”, – йдеться в документі.
Виходить, що на момент прийняття цього закону ще не зрозуміло, хто і як буде компенсувати автовласникам збиток, нанесений їх транспортним засобам, і чи буде взагалі. Але і це ще не все: тепер автотранспорт будуть ставити на облік не тільки в МРЕВ, а й у військкоматах, тож уникнути військової повинності власникам автотранспорту вже не вдасться.
“При реєстрації, перереєстрації, переобладнання або зняття з обліку ТЗ, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, надавати в органи і підрозділи документи з позначкою районного (міського) військового комісаріату про взяття їх на військовий облік (зняття з військового обліку)”, – наголошується в записці.
Тобто під час взяття на облік нового транспортного засобу, зняття з обліку або перереєстрації, автовласник повинен буде отримати відмітку у військкоматі. Щоправда, поки не зрозуміло на якому документі має бути така відмітка.
Крім того, призвати автомобіль можуть не тільки для служби в Збройних Силах, а й в інших військових формуваннях. Що це за формування і які авто їм будуть потрібні – знову ж загадка.
Таким чином можна констатувати, що генералітет вирішуватиме проблему автотранспорту армії за рахунок підприємств і фізичних осіб, при цьому розбазарюючи автопарк армії в мирний час, без будь-якої на те відповідальності і компенсації. А пересічні громадяни зобов’язані тепер не тільки покірливо віддати свій автомобіль державі, але і продовжувати платити за нього кредит, якщо таке авто було куплено в кредит.
За матеріалами:
Auto-Consulting
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас