Українські продукти в Криму стають рідкістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські продукти в Криму стають рідкістю

Особисті фінанси
2449
Український бізнес адаптується до роботи в нових умовах на півострові. Не все йде гладко. Соцмережі рясніють фотографіями порожніх полиць в магазинах і аптеках.
Інформацію, яка з’явилася в мережі про те, що нинішня влада на півострові заборонила ввезення всіх видів української продукції, головний санітарний лікар Криму Наталія Пеньковська спростувала. “ Заборона стосується тільки тих видів товарів, які заборонені в Росії. Це сири (повністю) та солодощі, виготовлені корпорацією Roshen”, – сказала вона.
Але з 17 травня Россельхознадор заборонив також постачання до Криму української тваринницької продукції неатестованих підприємств, повідомив заступник керівника управління відомства в Криму і Севастополі Ігор Поліщук.
Це одна з причин, чому продовольчі магазини не можуть поставити товар на півострів.
“Заборона стосується неатестованих за російськими нормами виробників. Атестовані ж підприємства можуть постачати продукцію, за винятком тих з них, до яких застосовувалися запобіжні заходи”, – говорить Поліщук.
Наприклад, з 24 атестованих виробників яловичини право на постачання мають лише сім. Усю свинину українські виробники постачати до Росії і в Крим не мають права. Ковбасу і м’ясні вироби можуть завозити лише п’ять із семи атестованих підприємств.
Українською молочною продукцією можуть побалувати кримчан і росіян лише 14 з 27 атестованих виробників. При цьому до продукції п’ятьох з них застосований посилений контроль.
Ще однією проблемою рітейлерів є розрахунок з постачальниками. “Ми не можемо вивести гроші з півострова на материк”, – журиться співвласник мережі “Фуршет” Ігор Баленко. Проблеми з переведенням грошей з Криму на материк пов’язані з тим, що НБУ заборонив проводити будь-які операції між півостровом і материковою Україною. Без особливих труднощів у Криму працюють міжнародні компанії, які можуть собі дозволити здійснювати розрахунки в рублях.
Українські бізнесмени намагаються стабілізувати роботу бізнесу за рахунок налагодження роботи з російськими або місцевими постачальниками. “Зараз шукаємо місцевих гравців”, – говорить гендиректор мережі Novus Ігор Ланда.
Однак багато гравців, переважно малий і середній бізнес, переважно залишають півострів. До кінця травня Kira Plastinina планує закрити три свої магазини в Криму. “Ми не зможемо працювати в рублевій зоні, оскільки є українською юридичною особою”, – говорить директор мережі Марина Климова.
Решта гравців підвищують ціни. Баленко підтвердив, що в Криму продукти харчування коштують приблизно на 10% дорожче порівняно з товарами, які продаються на материковій Україні. “До Криму зараз дорога доставка”, – пояснив він.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас