Fitch підтвердив рейтинги Одеської області на рівні CCC — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердив рейтинги Одеської області на рівні CCC

Казна та Політика
247
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в Одеській області в іноземній валюті на рівні CCC і короткостроковий РДЕ в іноземній валюті C. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Fitch.
Також агентство підтвердило довгостроковий РДЕ регіону в національній валюті на рівні B- і національний довгостроковий рейтинг AA-(ukr). Прогноз за довгостроковим РДЕ в національній валюті і національним довгостроковим рейтингом – “негативний”.
“Рейтинги Одеської області стримуються рейтингами України (CCC / B-/ прогноз “негативний”). Політичний ризик в Україні залишається високий, і зміна влади може мати різні потенційні наслідки, що ускладнює формування прогнозів. Fitch оцінює інституційне середовище для українських субнаціональних утворень як слабке. Воно є недостатньо розвиненим і проробленим, стримуючи довгостроковий розвиток і бюджетне планування в регіонах. На думку Fitch, політична криза в Україні загострилася з моменту попереднього перегляду рейтингів Одеської області, викликавши подальше погіршення інституційного середовища в країні”, – відзначають аналітики Fitch.
У рейтинговому агентстві зазначають, що область не має прямого боргу і не надавала гарантій. За українським законодавством, регіони не можуть залучати запозичення або видавати гарантії, що обмежує їхню фінансову гнучкість. Fitch вважає, що зобов’язання компаній держсектора регіону не несуть значного ризику для обласного бюджету з урахуванням законодавчих обмежень, хоча інформації про фінансовий стан компаній держсектора надано не було. Fitch також відзначає, що можливі зміни інституційного середовища для українських субнаціональних утворень після президентських виборів в країні в травні 2014 року можуть призвести до погіршення боргової позиції регіону.
Fitch очікує, що операційний баланс Одеської області залишиться близький до рівня 2013 р. в середньостроковій перспективі, хоча поточна політична нестабільність в Україні ускладнює будь-яке прогнозування. У 2013 р. операційний баланс залишався задовільним, незважаючи на погіршення до 6,4% від операційних доходів (2012 р.: 11,9%) через уповільнення зростання доходної бази. Обласний бюджет виконано з невеликим профіцитом, оскільки регіон не може залучати запозичення для фінансування дефіциту.
“Одеська область є найбільшим за територією регіоном України. Тут знаходяться 8 морських і річкових портів, і економіка області добре диверсифікована з декількох секторів. Значна частина економіки Одеської області представлена ​​торгівлею, сільським господарством та іншими секторами послуг, які не знаходять прямого відображення в національній статистиці. Це частково пояснюється тим, що показники добробуту на душу населення в регіоні дещо відстають від середньоукраїнського рівня”, – зазначають у Fitch.
При цьому аналітики відзначають, що зниження рейтингів України призведе до зниження РДЕ регіону. Зниження рейтингів також можливе в разі будь-яких несприятливих змін інституційного середовища для українських субнаціональних утворень, які призвели б до слабших бюджетних показників і значного погіршення боргової позиції регіону.
“І, навпаки, підвищення рейтингів України може призвести до підвищення рейтингів Одеської області, якщо вона продовжить демонструвати стабільні показники виконання бюджету, і прямий ризик не буде істотно збільшений”, – йдеться у звіті.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас