Уряд готовий піти на податкову амністію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд готовий піти на податкову амністію

Фондовий ринок
1566
Кабінет міністрів розробив механізм податкової амністії. Це випливає з поправок до Податкового кодексу, які уряд розглянув у п’ятницю під час виїзного засідання у Вінниці (копія документа є у розпорядженні «Капіталу»).
Проект закону передбачає запуск режиму податкового компромісу – звільнення на певних умовах від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності платників податків, які ухилялися від сплати податків. Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що уряд розглядає можливість законодавчого рішення про додатковий компроміс між суб’єктами підприємницької діяльності і державою, «щоб люди знали – сторінка перегорнута. Вони заплатили за порушення, підкреслюю – заплатили державі, і їх ніхто не буде переслідувати».
Амністія за умови
Відповідно до законопроекту, так званий податковий компроміс буде полягати в наступному: платник податків сплачує 15% від суми занижених податкових зобов’язань або завищеної суми заявленого до відшкодування ПДВ – і решта 85% вважаються погашеними. Штрафні санкції не застосовуються, а пеня не нараховується. Амністія поширюється на суми податку на прибуток і ПДВ за угодами, укладеними до 1 січня 2014 р. Відповідно до законопроекту, Міністерство фінансів має підготувати новий розрахунок податку на прибуток в разі прийняття умов амністії. За фактом подання розрахунку протягом 90 днів контролюючий орган має право провести документальну перевірку. Якщо протягом цього терміну перевірка не була проведена, задекларована платником сума вважається затвердженою і не підлягає оскарженню. Якщо ж за підсумками перевірки платник вирішив оскаржити в суді її результати, податковий компроміс не застосовується.
За словами першого заступника голови міністра доходів і зборів, куратора податкової політики Ігоря Білоуса, законопроект націлений в першу чергу не на збір коштів до бюджету. Він покликаний надати бізнесу можливість працювати з державою в «нормальному правовому полі», захистивши його від різних видів відповідальності.
Результат – під питанням
Керівник ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський зазначив у коментарі «Капіталу», що бізнес позитивно сприйняв пропозиції уряду, незважаючи на те, що під час обговорення документа були дискусії. «Загалом ідея правильна, однак законопроект потрібно допрацьовувати. До нього є зауваження», – сказав виданню президент ради податкових консультантів Леонід Рубаненко. У своїх поправках до законопроекту він пропонує продовжити термін дії податкового компромісу до 1 квітня поточного року. Ще одна пропозиція від бізнесу стосувалася застосування мораторію протягом 90 днів після набрання чинності законом на планові та позапланові перевірки з питань нарахування ПДВ та податку на прибуток, а також призупинення на аналогічний термін вже розпочатих на момент набрання чинності законом ревізій. Поки що ці зміни не відображені в документі.
«Судячи з озвучених тез представників держави, Мінфін і Державна податкова служба бачать в податковому компромісі можливість прискорити відхід від практики переплат за цими податками і боротьбу з тіньовим сектором економіки. Сам закон торкнеться як мінімум 50-60% платників податків», – вважає Забловський. За уточненими оцінками Міністерства доходів і зборів, в 2013 р. тіньовий обіг коштів в Україні становив 280 млрд грн.
На думку керівника податкової практики Baker Tilly Ukraine Рустама Вахітова, це досить небезпечний захід, тому що теоретично він може бути ефективний лише в короткостроковій перспективі, в цілому ж ефект буде вкрай негативний через подальше ставлення платників податків до своїх обов’язків.
«Якщо можна відкупитися за 15% суми недоплаченого податку, багато хто захоче пересидіти до наступної амністії», – зазначає експерт. Більш ефективною, на його думку, була б цільова перевірка високоризикових груп платників податків з можливістю списання 30-50% виявленої заборгованості за умови її добровільного погашення.
Галина Калачова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас