Російський Vimpelcom побоюється втрати активів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський Vimpelcom побоюється втрати активів в Україні

Фондовий ринок
1092
Телекомунікаційний холдинг Vimpelcom Ltd слідом за групою ВАТ “Мобільні Телесистеми” (МТС) повідомив своїх інвесторів про можливі загрози для бізнесу компанії у зв’язку з входженням Криму до складу Росії і триваючими заворушеннями в Україні.
Холдинг Vimpelcom, що списав зі звітності за IV квартал 2013 року $2,085 млрд “паперового” ​​збитку по goodwill “Київстару”, своєї 100%-ї української “дочки”, побоюється реальної втрати активів, а також негативного впливу санкцій, які Європа і США зробили і ще можуть вжити за підсумками приєднання Криму до Росії, випливає зі звітності Vimpelcom.
“Анексія Криму і хвилювання у Східній Україні можуть призвести до значної шкоди і втрати активів, а також можуть викликати негативні для компанії регуляторні рішення”, – пише компанія у своєму звіті.
На “Київстар” за підсумками I кварталу 2014 року припадало 6,7% консолідованої виручки Vimpelcom ($335 млн з $5,024 млрд) і 7,8% EBITDA ($162 млн з $2,088 млрд).
Негативні наслідки можуть бути не тільки для українського бізнесу, а й для інших активів Vimpelcom, відзначає холдинг.
“Санкції, недавно вжиті США, Євросоюзом і низкою інших країн через події в Україні та анексію Криму Росією можуть мати негативний ефект на здатність нашої компанії залучати зовнішнє фінансування, особливо якщо ці санкції будуть надалі розширені”, – також вказує Vimpelcom.
У результаті під ударом може опинитися реалізація стратегії зростання Vimpelcom, тому що інвестиційні можливості будуть обмежені (компанія планує в 2014 році значні капвитрати на рівні 21% від виручки).
Крім того, у Vimpelcom можуть виникнути складнощі з рефінансуванням боргового портфеля (зниження чистий борг/EBITDA з 2,4 до 2 – одна з основних поточних цілей компанії), попереджає компанія.
Все це призведе до значних негативних наслідків для бізнесу холдингу і його фінансової стійкості, побоюється Vimpelcom.
Подібні побоювання раніше висловила в своїй звітності і МТС, яка на українському ринку представлена ​​дочірньою структурою “МТС – Україна” (другий за величиною актив МТС, дає близько 10% виручки групи). “Санкції можуть бути розширені і можуть вплинути на нашу здатність залучати зовнішнє фінансування”, – писала МТС. “Подальші санкції можуть негативно вплинути на російську економіку, фінансові умови наших партнерів і постачальників, нашу можливість здійснювати угоди і залучати фінансування на комерційно обгрунтованих умовах”, – повідомляла компанія.
Американські депозитарні розписки (ADR) Vimpelcom торгуються на NASDAQ, МТСNYSE. Крім того, Vimpelcom володіє активами в Європі (Італія) та Північній Америці (Канада). Поки що жодних прямих санкцій щодо Vimpelcom та МТС не вводилося. Разом з тим українські “дочки” обох компаній присутні як в Україні, так і в Криму, належність якого до території РФ не визнають поки ані в США, ані в Європі. Послуги зв’язку на півострові поки що надаються операторами за старими ліцензіями, виданими ще українським урядом, але по закінченні перехідного періоду (діє до 2015 року) їхній статус буде під питанням.
Голова контролюючого акціонера МТСАФК “Система” Михайло Шамолін говорив раніше, що МТС буде уважно ставитися до можливих наслідків під час прийняття рішення про вихід на кримський ринок. Російське ВАТ “Вимпелком” поки що не планує переводити на себе бізнес “Київстару” в Криму і чекає, що модель присутності російських стільникових компаній на півострові буде визначена протягом 1-2 місяців, заявляв раніше гендиректор “Вимпелкому” Михайло Слободін.
“Київстар” є лідером стільникового ринку України за кількістю абонентів: на кінець 2013 року його частка на місцевому ринку становила 43% (25,8 млн користувачів), частка найближчого конкурента – “МТС-Україна” – дорівнювала 37% (22,7 млн). У галузевій виручці за 2013 рік на “Київстар” припадає 48%, частка “МТС-Україна” становить 38%.
“Київстар” також посідає друге місце в Україні серед операторів фіксованого зв’язку. За підсумками 2013 року його частка на ринку була 13% (у виручці). Лідируючий “Укртелеком” займав 25% ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас