Більшість росіян втратять можливість взяти іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість росіян втратять можливість взяти іпотеку

Кредит&Депозит
997
Іпотечні кредити подорожчають через підвищення ключової ставки Центральним банком. Для значної частини населення вони і зовсім виявляться недоступні, вважають аналітики рейтингового агентства Moody’s.
На початку березня ЦБ підвищив ключову ставку до 7%, а вже 25 квітня ставка була збільшена ще на 0,5 відсоткового пункту – до 7,5%. Іпотечні ставки зазвичай реагують на зростання ключової ставки із затримкою на три місяці. Після того як це відбудеться, позичальники з середньостатистичною зарплатою остаточно втратять можливість брати іпотечні кредити, прогнозує Moody’s.
За приклад аналітики агентства наводять витрати на обслуговування кредиту в 1,5 млн руб. для позичальника з середньостатистичною зарплатою (в 2013р. вона становила близько 30 тис. руб., доходи 60% зайнятого населення країни нижче середньої зарплати у країні). В якості щомісячного платежу такому позичальнику вже зараз потрібно віддавати 52-59% доходу.
Платіж за кредитом, виходячи з прийнятих російськими банками стандартів ризику, не повинен перевищувати 50% доходу позичальника, але деякі невеликі банки згодні розглядати позичальників, у яких платіж становитиме до 60% від доходу. Але якщо ставка за іпотекою виросте на 1,5 відсоткового пункту, на обслуговування кредиту у позичальника із середньою зарплатою буде йти 57-63% щомісячного доходу, підрахували аналітики Moody’s. Виходить, ті позичальники, у яких поки що є можливість взяти іпотечний кредит в дрібному банку, втратять і її.
На сьогоднішніх позичальників підвищення ставок вплине не сильно, говорить віце-президент і старший кредитний експерт групи структурованого фінансування Moody’s Ольга Гехт: для них співвідношення щомісячного платежу до доходу зросте на 5 відсоткових пунктів і залишиться в рамках допустимого банками.
У середньому, за даними Moody’s, відношення платежу до щомісячного доходу в сек’юритизованих іпотечних портфелях становить зараз 30-40%. Такий коефіцієнт виходить завдяки тому, що середня зарплата іпотечних позичальників вища за середню зарплату в країні і становить близько 45 тис. руб. Таким чином, зростання ставки вплине скоріше на можливість розширення іпотечного кредитування в країні, оскільки в першу чергу відіб’ється на потенційних позичальниках, говорить Гехт.
На березневе зростання ставки ЦБ найбільші іпотечні кредитори вже відреагували: ставки за іпотекою ВТБ24 і Банку Москви збільшилися на 0,4 відсоткового пункту, у Газпромбанку – майже на 1 відсотковий пункт. У результаті навесні середньозважена ставка по ринку становила 12,3% проти 12,1% у грудні минулого року. Про можливість підвищення ставок за кредитами в середині квітня говорив і президент Сбербанку Герман Греф.
Очікуючи підвищення ставок, громадяни поспішають брати іпотечні кредити зараз – на відміну від минулих років навіть в травневі свята обсяг заявок на отримання іпотеки не знизився. Між травневими святами до Сбербанку надходило близько 25 тис. звернень за іпотечними кредитами на день або майже стільки ж, скільки і в квітні. В цілому за перший квартал обсяг виданих іпотечних кредитів у Сбербанку і ВТБ24, на частку яких припадає більше половини всього ринку, збільшився на 80% і 63,3% відповідно.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас