Національний екзит-пол буде проведений у день виборів президента України провідними соціологічними структурами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний екзит-пол буде проведений у день виборів президента України провідними соціологічними структурами

Казна та Політика
186
Консорціум “Національний екзит-пол-2014”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова, проведуть у день виборів президента України 25 травня національний екзит-пол.
“Для того, щоб зробити дані більш надійними, залучаються дві дослідницькі компанії з незалежними мережами інтерв’ю. Вибірки також будуть розділені на дві частини і збіг цих результатів є додатковим критерієм якості отриманих даних”, – сказала на прес-конференції в четвер у Києві науковий директор КМІС Наталія Харченко.
У свою чергу керівник Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна зазначила, що фактично буде паралельно проведено два екзит-поли, які “будуть зливатися разом тоді, коли не буде суттєвих розбіжностей”.
Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко зазначив, що порівняння результатів опитувань КМІС і Центру Разумкова на попередніх екзит-полах показувало, що відхилення даних становило не більше 1%.
Під час національного екзит-полу буде опитано близько 17 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях (по 200 для кожної дослідницької компанії). Будуть опитані виборці, які голосували у всіх регіонах України, крім спеціальних дільниць, лікарень, в’язниць, військових частин і закордонних дільниць.
Соціологи очікують, що статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвідів попередніх екзит-полів, дослідники розраховують, що помилка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів президентських перегонів і буде в межах 1% для інших кандидатів.
Під час опитувань застосовуватиметься методика таємного голосування. Замість прямого запитання “Скажіть, за кого Ви проголосували?” респондент буде сам заповнювати анкету, яка буде починатися з цього запитання.
Крім того, в анкеті будуть запитання про стать респондента, вікову групу, освіту, а також час прийняття рішення, за кого голосувати. Також його будуть просити відповісти на демографічні запитання, але це не буде обов’язковим.
25 травня на прес-конференції в агентстві “Укрінформ” о 20:01 будуть опубліковані попередні результати національного екзит-полу, одразу після закриття виборчих дільниць, на основі даних, які були зібрані за дві години до закінчення голосування і продиктовані по телефону. О 23:00 відбудеться прес-конференція, на якій будуть опубліковані оновлені дані, зібрані на ділянках, де робота тривала до закриття цих ділянок. Вони будуть також продиктовані по телефону. Детальний звіт за результатами екзит-полу буде опублікований після отримання паперових анкет, орієнтовно 3 червня.
Реалізація проекту проходитиме під контролем спостережної ради, до якої увійшли лідери громадських організацій. Провідні українські журналісти, вітчизняні та зарубіжні експерти. Консультувати і контролювати проведення опитування будуть міжнародні експерти з Росії, Польщі та США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас