В Україні створять «аграрне ФБР»? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні створять «аграрне ФБР»?

Казна та Політика
523
Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагропрод) хоче спростити аграріям життя, створивши… аграрне ФБР. За словами галузевого міністра Ігоря Швайки, зараз найбільше претензій про корупцію з боку аграрної спільноти лунає саме на адресу Держсільгоспінспекції. «Сьогодні ми повністю переформатовуємо роботу Держсільгоспінспекції. Перед органом будуть стояти нові завдання та функціональні обов’язки. Держсільгоспінспекція може бути своєрідним аграрним ФБР у системі Мінагрополітики, основною функцією якого має бути недопущення та попередження порушення законодавства у сфері якості та безпечності сільськогосподарської продукції», — обнадіяв аграріїв Швайка.
Велика кадрова чистка — ось перший результат цих планів. За словами голови Держсільгоспінспекції Миколи Поєдинка, після перевірки звільнили 21 особу у центральному апараті та створили комісії, які розслідують роботу керівництва територіальних органів у Кіровоградській, Херсонській, Львівській та Одеській областях. Також керівник інспекції повідомив, що у найближчих планах — відміна обов’язкового технічного огляду сільськогосподарської техніки. За його словами, техогляд здійснюватимуть лише у разі відповідних звернень або скарг чи під час планових заходів.
До очищення Держсільгоспінспекції аграрії ставляться неоднозначно. Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Володимир Лапа сумнівається, що саме зараз аграрії чекають від Мінагропроду створення галузевого ФБР, а скорочення функцій Держсільгоспінспекції — так. «Серед першочергових завдань має бути ухвалення закону про зменшення дозвільних документів, якими відміняють сертифікацію елеваторів та якості зерна. Адже саме це викликало багато запитань у секторі, в тому числі й щодо корупційної складової. Якщо цю функцію забирають у Держсільгоспінспекції, то аграрному бізнесу працюватиметься значно простіше», — розповідає він. Загалом же, додає експерт, якщо вивчити положення про Держсільгоспінспекцію, то очевидно, що сьогодні вона має право контролювати нетипові для неї сфери діяльності, як-от охорону праці та пожежну безпеку.
Крім того, ця інспекція, за словами президента Ради підприємців при КМУ Леоніда Козаченка, має право регулювати правила дорожнього руху, як ДАІ! «Працівник цієї інспекції міг спокійно регулювати дорожній рух на вулиці, і ніхто нічого йому б не сказав — це нонсенс», — каже Козаченко. Тож треба відміняти такі повноваження, які взагалі в жодні рамки не входять.
«Їй потрібно залишити кілька функцій, зокрема контроль за якістю земель та видачу документів при експорті насіннєвого матеріалу», — пояснює генеральний директор УКАБ.
«Аграрне ФБР» — дуже погане і страшне словосполучення, яке не прийнятне для українського АПК», — висловлюється колишній віце-прем’єр з аграрних питань Віктор Слаута. Він називає Держсільгоспінспекцію не інакше, як «корупційною надбудовою» в аграрному середовищі. «Я завжди виступав проти її створення… Ми знаємо, які кадри туди ставили: вони були далекі від сільської теми… Там була корупційна складова», — визнає він. А її функції багато в чому дублюють діяльність карантинної та ветеринарної інспекцій. Тож зараз цей орган бізнес сприймає не інакше, як каральний, каже він. «Її всі просто ненавидять. Вони займаються лише створенням перешкод», — емоційно розповідає Слаута. Так, за його словами, з допомогою вигаданих дозволів Держсільгоспінспекція «влізла» у сферу будівництва на селі та в експорт сільськогосподарської продукції. «Якщо хтось експортує зерно, то вони створили свої дозволи. Розумієте, що за цим криється? Це ще один нахлібник на тонні експортного зерна», — пояснює колишній віце-прем’єр з аграрних питань. На питання «Дня», чи може сьогодні ця організація бути ефективною після реформування, у Слаути відповідь коротка: так, але треба все повернути на круги свої. Тобто повернути контроль фітосанітарам, карантинній службі і так далі.
Натомість Лапа вважає, що може бути як одна загальна інспекція, так і розподіл її на кілька дрібніших. Але принциповий момент, додає він, щоб були чітко прописані і виконувалися закріплені за нею повноваження. «Зараз є великі питання з переукладання договорів оренди по землях державної власності. Щойно їх передали на рівень Державного агентства по земельних ресурсах, то одразу виникли великі затримки», — пояснив свою точку зору експерт.
На думку Козаченка, змінювати треба й інші органи контролю. Він додав, що найближчими днями Рада підприємців при КМУ винесе на громадський розсуд свою концепцію реформування Держсільгоспінспекції, карантинної служби та Держфітосанітарної служби.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас