Західні банки масово обмежують кредитування російських компаній - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні банки масово обмежують кредитування російських компаній - Financial Times

Кредит&Депозит
1676
Російські компанії через санкції стикаються із все більшими обмеженнями під час отримання кредитів від західних банків. Про це сьогодні пише газета Financial Times.
За даними видання, банки вимагають від російських позичальників прописувати в договорах негайне повернення кредиту в разі настання санкцій.
Джерело РБК в одній з компаній, чий співвласник потрапив під санкції, підтвердив, що подібні вимоги від іноземних кредиторів були. За його словами, іноземні банки, з якими домовлялася компанія, хотіли включити в договори формулювання про дострокове погашення кредиту в разі розширення санкцій. У підсумку компанія вирішила відмовитися від угоди: “Нам просто набридло узгоджувати позиції всіх юристів в різних банках в синдикаті”, – говорить співрозмовник РБК.
За даними FT, банкіри наполягли на жорсткості умов фінансування компанії “Металоінвест” Алішера Усманова. Причому внести коригування в угоду довелося буквально за кілька днів до того, як компанія отримала кредит на $1 млрд.
Договори з банками і так зазвичай передбачають можливість погашення кредиту у випадку “суттєвої несприятливої зміни обставин”. Але банкіри стали наполягати на тому, щоб в документах була чітко прописана умова про негайне повернення коштів у разі, якщо компанія або хтось з її бенефіціарів опиняються в списку санкцій. Банкіри намагаються перестрахуватися: “Якщо ви укладаєте угоду, а наступного дня щось відбувається, то ви потрапляєте в дурну ситуацію”, – цитує видання одного з них.
У деяких російських компаніях вважають спроби західних банків захеджувати свої ризики безглуздими. “Якщо, наприклад, нам в принципі буде заборонено проводити платежі в доларах, то як взагалі ми будемо повертати позики? Якщо кредитори вже побоюються надавати гроші російським компаніям, то нехай вони краще цього не роблять”, – заявив FT керівник однієї з них.
Нові вимоги відлякують і самих позичальників. Наприклад, “Сибур” (один із співвласників компанії – Геннадій Тимченко, який потрапив під санкції) після переговорів з іноземними банками, вважав за краще взяти кредит на $780 млн у Сбербанку. Компанія пояснила, що спочатку “розглядала варіанти отримання кредитів і від російських, і від іноземних банків”, а Сбербанк був обраний, тому що запропонував “більш оптимальні умови”.
Деякі іноземні банки через перспективи посилення санкцій вже прийняли рішення про скорочення присутності на російському ринку. “Ми зайняли вичікувальну позицію”, – заявив газеті регіональний президент банку Wells Fargo в Європі, на Близькому Сході і в Африці Джеймс Джонсон. За його словами, нові інвестиції банк поки що не здійснює. При цьому минулого року банк інвестував в Росії $786 млн. Про скорочення інвестицій в російські активи вже відзвітували і найбільші американські банки. Citigroup за три місяці 2014р. знизив їх на 9% – до $9,4 млрд, JPMorgan Chase – на 13%, до $4,7 млрд, Bank of America Merrill Lynch – на 22%, до $5,7 млрд.
На 1 січня 2014р., за даними Центробанку, зовнішній борг корпоративного сектора становив $649,2 млрд, з них $214,4 млрд припадало на банки і фінансовий сектор і $434,8 млрд – на компанії. Статистика ЦБ при цьому не враховує позики закордонних “дочок” російських компаній і банків.
Всього з травня до кінця року російські компанії і банки, за статистикою ЦБ, повинні виплатити близько $108,5 млрд основного боргу і відсотків. Пік платежів, як випливає з графіка майбутніх виплат, припадає на грудень: компанії та банки за місяць повинні повернути $33,8 млрд. В інші місяці щомісячні платежі становитимуть по $9,1-$13,5 млрд. Державі до кінця року належить повернути $3,6 млрд.
Нещодавно і держава виявила стурбованість зовнішнім боргом російських позичальників. На цьому тижні стало відомо, що Центробанк і Мінфін хочуть контролювати іноземні позики найбільших російських компаній. Так, заступник голови Мінфіну Сергій Сторчак повідомляв, що компанії можуть змусити звітувати про зарубіжні кредити перед ЦБ. “Це системоутворюючі інститути, фінансовий крах яких може реально вплинути на боргову стійкість всієї системи”, – підкреслив він. У списку ЦБ і Мінфіну (є у РБК) 53 компанії, серед яких Газпром, “Роснафта”, ЛУКОЙЛ, РУСАЛ, “Мечел”, “Аерофлот”, “Ростелеком”, “Вимпелком”, “Магніт”, X5 Retail Group, СУ-155, СУЕК.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас