Як зараз працює автобізнес на Сході України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зараз працює автобізнес на Сході України

Фондовий ринок
864
У Донецькій і Луганській областях України продажі автомобілів тривають, незважаючи на нестабільну обстановку. Але великі склади у цих регіонах автомобільні імпортери вже не тримають.
В цілому ж інформація про обстановку з реалізацією автомобілів і безпекою автосалонів та їхніх співробітників у Донецькій і Луганській областях суперечлива – у регіонах були випадки силового захоплення автомобілів в автосалонах. Зокрема, за даними Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів, лише за останній час було викрадено більше 30 автомобілів у Донецькій і Луганській областях. Наприклад, в Горлівці люди в масках скоїли напад на автосалон, звідки вивезли близько двадцяти нових машин Opel, Chevrolet, Kia.
Незважаючи на згадані випадки і нестабільність обстановки, імпортери, які працюють в цих регіонах, повідомили, що продажі у них не скоротилися. Поки що, зокрема, за інформацією прес-служби корпорації “УкрАВТО”, за брендами корпорації, які представлені в цих регіонах, в квітні поточного року в Луганському регіоні було реалізовано майже в 2 рази більше автомобілів, ніж у лютому. У Донецькій області також зафіксовано зростання на 20% порівняно з лютим. Якщо ж порівнювати результати квітня і березня, то можна говорити про незначне квітневе збільшення продажів в Луганській області, і зниження продажів на 20% в Донецькому регіоні в квітні порівняно з березнем.
Потрібно нагадати, що лютий 2014 року був відзначений зростанням продажів, через бажання багатьох людей зберегти свої заощадження від інфляції, що розпочалася. А також – численні акційні пропозиції автомобілів (в основному 2013 випуску).
Як повідомив директор з маркетингу групи компаній “АІС” Сергій Боровик, у березні порівняно з лютим продажі “АІС” в цих регіонах знизилися. У квітні, порівняно з березнем, показники продажів залишилися на тому ж рівні, плюс-мінус незначні коливання. Наприклад, реєстрації бренду Geely в Донецькій області: лютий – 276 авто, березень – 221 авто, квітень – 254 авто. В Луганській області: лютий – 163 авто, березень – 76 авто, квітень – 94 автомобіля.
Як повідомив директор департаменту маркетингу і реклами “НІКО Менеджмент” Ярослав Вовк, що також має в цих регіонах свої автосалони, в квітні і травні продажі тут впали.
Де автомобілі?
Неоднозначна ситуація і з постачаннями автомобілів до Донецької і Луганської областей. Всупереч повідомленням деяких ЗМІ про те, що постачання авто в східні регіони припинені, в прес-службі Корпорації УкрАвто повідомили, що їхні дилерські центри здатні задовольнити попит і працюють у штатному режимі, надаючи своїм клієнтам послуги з продажу, гарантійного та післягарантійного обслуговування.
Боровик також уточнив, що автомобілі до східних регіонів постачаються за необхідності для забезпечення нормальної роботи компанії. На складах в цих регіонах є певна кількість автомобілів, і у покупців поки що є можливість придбати автомобіль в Донецьку і Луганську, сплативши і отримавши авто там же. Але водночас робота в цих регіонах ведеться з урахуванням складної ситуації.
“У НІКО автосалони і сервіс також працюють у штатному режимі. Однак, з метою безпеки, склади місцевих дилерів зведені до мінімуму”, – прокоментував Вовк.
Проте, за даними експертів, з тих салонів, які не викуповують автомобілі у дилера, а працюють на реалізації, автомобілі були вивезені ще наприкінці квітня. А ті автомобілі, які залишилися в салонах Донецької та Луганської областей, намагаються не виставляти на вітрини, а ховають у підвалах, гаражах і на складах. У неспокійні регіони автомобілі намагаються не завозити великими партіями на автовозах. За необхідності (за замовленням і передоплатою), клієнту доставляють автомобіль індивідуально.
На додачу не зрозуміло, як йдуть справи в автосалонах холдингу “Богдан-авто”, який має 3 салони в Луганську, 2 салони в Маріуполі і 1 у Донецьку. У прес-службі “Богдан-авто” ситуацію не коментують, і на запити не відповідають.
За матеріалами:
Auto-Consulting
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас