Росія буде шукати в Криму українські "банки-жертви" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія буде шукати в Криму українські "банки-жертви" - експерт

Фондовий ринок
2142
На сьогодні в Криму відсутня банківська система. Щоб організувати можливість банківських операцій, Росія спробує знайти на півострові “банки-жертви”. Про це під час прес-конференції в “Обозревателе” розповів екс-заступник голови Національного банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
“У Криму банківської системи поки що взагалі немає, платежів немає – там тільки готівка, в торбах носять”, – сказав він.
“Ситуація в Криму дуже сумна, можна сказати, трагічна”, – зауважив економіст. “За міжнародним правом Крим вважається територією України, тому діяльність банків іншої країни на цій території буде підпадати під санкції США і, швидше за все, Євросоюзу”, – сказав Савченко. Економіст пояснив: мова може йти про “прості санкції”, у тому числі заморожування кореспондентських рахунків.
Говорячи про тактику Росії на півострові, Савченко припустив, що РФ спробує “відібрати 2-3 банки-жертви, які не мають жодних контактів із зовнішнім світом”. Саме через ці банки спробують проводити грошові розрахунки.
У цьому контексті експерт зауважив, що “це дуже важко і не буде виконано на 100%”. Але “можна придумати квазі-банківську систему – це буде позаминуле століття, але, тим не менш, якось працювати буде”, – сказав він. Таким чином, про кредитну і депозитну політику кримських банків поки не можна говорити, – вважає Савченко.
Він також нагадав, що банк не має права фінансувати тероризм, торгівлю наркотиками, людьми і зброєю. Але “всі ці ознаки в наявності в Криму – формально”, – сказав економіст. Таким чином, проти цих банків можуть бути застосовані міжнародні санкції. “Тому хороших банків в Криму не буде, інакше вони потраплять під санкції”, – запевнив експерт.
Савченко зауважив: “У Росії багато розумних людей, фінансистів і банкірів, і вони знайдуть кілька банків, щоб здійснювати таку діяльність”. Разом з тим експерт припустив, що такі банки зможуть забезпечувати розрахунки лише в російських рублях. “Розрахунки в доларах і євро, думаю, будуть неможливі”, – сказав він. “Буде важка для Криму ситуація”, – спрогнозував експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас