У Росії в І кварталі громадяни забрали з банків майже 400 млрд рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії в І кварталі громадяни забрали з банків майже 400 млрд рублів

Кредит&Депозит
407
Агентство зі страхування вкладів (АСВ) зафіксувало в першому кварталі відтік приватних вкладів з банків – 393,5 млрд руб. Найбільші втрати у відносному вираженні були у Москомприватбанку, постраждалого від загострення відносин Росії і України. Цікаво, що до лідерів з припливу вкладів потрапив Перший республіканський банк, у якого в травні відкликали ліцензію.
У відносному вираженні відтік вкладів становив 2,3%, без урахування валютної переоцінки – 4,4%, сказано в аналізі ринку вкладів фізичних осіб у першому кварталі 2014р., що підготовлений АСВ. Агентство відзначає, що частка 30 найбільших банків за обсягом вкладів скоротилася на 0,3 в.п., а за темпами приросту лідирували регіональні банки, депозитна база яких збільшилася на 1,2%.
РБК порахував, в яких банках із 100 найбільших за обсягами вкладів фізосіб були найвищі темпи відтоку, а які лідирували з припливу (у відносному вираженні).
Найбільше від втечі вкладників постраждав Москомприватбанк, який втратив 43,4% депозитів (в абсолютному вираженні – 17,3 млрд руб.). Відтік розпочався після призначення в банку тимчасової адміністрації АСВ на початку березня, цьому передував обмін колкостями між президентом Володимиром Путіним і акціонером українського ПриватБанку (володів 33,85% Москомприватбанку) Ігорем Коломойським. Швидкість вилучення вкладів в перші дні після введення тимчасової адміністрації становила 1 млрд руб. на день, потім вона знизилася до 200-300 млн руб. на день. Банк втратив третину вкладів до того моменту, як на початку квітня Бінбанк купив його, отримавши позику на санацію від АСВ в розмірі 12 млрд руб.
На третьому місці – Зв’язковий банк, що втратив 14% вкладів (7,2 млрд руб.). Його представник Антон Гольцман пояснив відтік закриттям вкладів, які банк залучав два роки тому під 12,99%. “З урахуванням зниження ємності ринку кредитних карт необхідності залучати занадто багато коштів населення у нас немає”, – додав він.
Наступний за ним СМП Банк постраждав від санкцій США: спочатку щодо його акціонерів – братів Ротенбергів, а в квітні до чорного списку потрапив і сам банк. Найбільш серйозний відтік депозитів фізосіб був у березні – він становив 10,7 млрд руб. Це навіть більше, ніж за весь квартал, за який банк втратив 9,2 млрд руб., або 11,72% вкладів.
ХКФ Банк (мінус 8,45% за квартал) наприкінці минулого року змінив бізнес-модель, відмовившись від наддохідного роздрібного кредитування. Депозитний портфель скорочувався паралельно до кредитного, який зменшився майже на 5% за перший квартал.
Замикає десятку Юніаструм Банк з відтоком 7,15% (2,3 млрд руб.). Представник банку пояснює це перетіканням депозитів з комерційних банків до державних через відкликання ліцензій у низки російських банків. “Зараз ситуація стабілізувалася, з початку квітня портфель депозитів фізосіб зріс на 400 млн руб.”, – говорить він.
МДМ Банк і Промсвязьбанк, що опинилися в другій десятці з відтоком приблизно по 5%, в ​​абсолютному вираженні 5,8 млрд і 9,7 млрд руб. відповідно, пояснюють його різними причинами. Віце-президент Промсвязьбанка Владислав Хохлов каже, що значний вплив на відтік коштів громадян надала волатильність курсу національної валюти: багато клієнтів віддали перевагу перестрахуватися і перевести гроші з рублевих депозитів у валюту, причому часто в готівковому вигляді. А старший віце-президент МДМ Банку Дмитро Юрін пов’язує відтік вкладів у першому кварталі із завершенням термінів вкладів декількох великих клієнтів. “Це було очікувана і прогнозована зміна в нашому депозитному портфелі”, – пояснює він, додаючи, що в квітні приріст портфеля вже становив близько 2%.
До трійки лідерів з припливу вкладів увійшли кредитні організації, що перебувають за межами топ-50 – Інтеркоммерц Банк (33,15%), “Російський кредит” (32,82%) і Експобанк (26,36%). Прес-служба Експобанку пояснює приплив як поповненням депозитів існуючими клієнтами, так і новими розміщеннями від заможних приватних осіб. До десятки з притоку увійшов ВТБ (+12,56%, або 2,2 млрд руб.), який не працює на ринку роздрібних депозитів. У прес-службі ВТБ відмовилися від коментарів.
Примітно, що до топ-20 з припливу вкладів потрапив Перший республіканський банк, у якого ЦБ відкликав ліцензію 5 травня. За три місяці шляхом активної рекламної кампанії він залучив 1,2 млрд руб. коштів приватних вкладників, збільшивши депозитний портфель майже на 5%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас