Держмитслужба перестала враховувати знижки виробників фармдистриб'юторам під час оформлення ввезених ліків - асоціація "Фармукраїна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитслужба перестала враховувати знижки виробників фармдистриб'юторам під час оформлення ввезених ліків - асоціація "Фармукраїна"

Казна та Політика
550
Співробітники Державної митної служби України під час оформлення ввезених до країни ліків перестали враховувати знижки, які надають виробники фармдистриб’юторам, збільшуючи тим самим базу для оподаткування та сприяючи підвищенню вартості ліків.
Про це агентству “Інтерфакс-Україна” повідомили в асоціації “Фармукраїна”, що об’єднує найбільших українських дистриб’юторів лікарських засобів.
“Співробітники Митної служби при оформленні лікарських засобів перестали враховувати знижки на товар, які надають виробники та які прописані в контрактах. Таким чином, збільшується база для оподаткування ПДВ”, – повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” виконавчий директор асоціації “Фармукраїна” Денис Шевченко.
Він зазначив, що багато імпортерів ліків мають за контрактами знижки від виробника, пов’язані з обсягами закупівель, термінами постачання, типом платежу і т.ін.
“Фактично такі знижки знижують базову ціну препарату при ввезенні”, – зазначив він.
При цьому, за словами Д.Шевченка, “раніше члени “Фармукраїни” стикалися з жорстким контролем за вказуванням повного обсягу знижок з боку Держмитслужби, у разі виявлення порушень проти операторів ринку порушувалися кримінальні справи”.
“Такі дії митників були виправдані прагненням максимально знизити ввезену ціну медпрепаратів, на яку згодом нараховуються граничні націнки дистриб’ютора і аптеки. Чим нижча ціна при ввезенні, тим нижче ціна в аптеці для усіх ліків, що підпадають під державне регулювання. Ситуація на митниці різко змінилася після введення ПДВ. Завищена з вини митників ціна далі транслюється на весь ланцюжок постачань аж до аптечного закладу, де цю завищену ціну змушений оплачувати кінцевий споживач”, – зазначив він.
За словами Д.Шевченка, зокрема, під час митного оформлення були завищені ціни на дорогі європейські препарати “Диферелін” (використовується в лікуванні онкозахворювань) і “Диспорт” (використовується в лікуванні дитячого церебрального паралічу).
“Вартість препарату “Діферелін” зі знижкою становила EUR288, проте митники підвищили її до EUR320. Вартість “Диспорта” зросла з EUR232,5 до EUR320, тобто майже на EUR100 за упаковку. Подібні дії фактично саботують спроби української влади забезпечити максимальну доступність ліків для пересічних громадян України”, – сказав він.
Всеукраїнська громадська організація “Фармацевтична асоціація “Фармукраїна” об’єднує трудові колективи найбільших фармацевтичних дистриб’юторів і логістичних операторів України – компаній “БаДМ”, “Альба”, “Оптима Фарм”, “ Фра М” і ХФК “Біокон”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас