Економіка Луганської та Донецької народної республіки приречена на банкрутство - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Луганської та Донецької народної республіки приречена на банкрутство - експерт

Казна та Політика
7301
Голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів, яким могло б бути економічне та фінансове становище Луганської та Донецької народних республік, якби Україна та світ визнали їхню “суверенність”.
“З економічної точки зору, бажання двох українських областей – Луганської та Донецької – стати окремими державами приречене на повне банкрутство. І Донецька, і Луганська області економічно вузькоспеціалізовані. Їхня підприємницька діяльність пов’язана з іншими українськими областями. А з точки зору державного бюджету вони завжди були дотаційними, як в цілому, так і в основних виробничих галузях”, – вважає експерт.
За його словами вугільна галузь України, яка переважно знаходиться в Донецькій і Луганській областях, щороку отримувала дотації з бюджету країни від 13 до 15 млрд грн на рік.
“Таким чином, втрата бюджетного фінансування та втрата співпраці з господарськими українськими підприємствами, і при цьому дуже вузька спеціалізація економіки областей за високої чисельності населення, – це приречення на економічне банкрутство. Тобто це дуже високий рівень безробіття. На перших порах буде дуже велике підвищення цін на всі товари і послуги на всіх територіях – комерсанти не погребують цією ситуацією”, – вважає Новак
На думку економіста, “уряд цих народних республік” не зможе виплачувати зарплати і пенсії місцевим жителям, оскільки для цього не вистачає дотацій з бюджету України.
“Окремо фінансувати свої пенсії і зарплати вони просто не зможуть. Тоді у них може бути розрахунок замінити українські дотації на дотації з російського федерального бюджету. Але питання до якої групи і категорії ці області поставить кремлівська влада, тому що у них забезпечення дуже відрізняється”, – сказав він.
У випадку, якщо ж ці так звані самопроголошені народні республіки планують, як заявляли, бути самостійними, то, на думку експерта, це “економічний абсурд”. Оскільки у них дуже велика кількість населення і вузька економічна спеціалізація регіонів – вугільні шахти, металургійні заводи і декілька машинобудівних заводів, які дуже пов’язані за співпрацею з іншими заводами України.
“У них ринок збуту можливо російський і збережеться, хоча не факт. Але загубляться інші ринки України й інші країни”, – вважає експерт.
За його словами, конкретний термін, скільки місяців місцеві жителі зможуть отримувати зарплати і пенсії з “бюджетів цих республік” ніхто назвати не зможе, лише вигадати, оскільки немає розрахунків цих областей, як замкнутих економічних регіонів.
Нагадаємо, “Донецька народна республіка” і “Луганська народна республіка” 12 травня оголосили про незалежність. Спочатку ініціатори референдуму заявляли про створення незалежних держав. Однак після цього, керівництво “Донецької народної республіки” заявило про суверенітет і попросило включити регіон до складу Росії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас