Стрес-тест на стійкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрес-тест на стійкість

Кредит&Депозит
1931
Учора Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) мав вирішити долю банку «Форум», в якому запроваджено тимчасову адміністрацію. Про це «Дню» повідомив голова «Ініціативної групи вкладників і клієнтів банку «Форум» Павло Сидоренко.
Проте на момент здачі номера офіційного рішення Фонду не було. Але як розповідають джерела «Дня» у ФГВФО і НБУ, «Форуму» таки нададуть «другий» шанс, аби уникнути ефекту доміно в банківській системі у разі ліквідації 15-го за величиною банку України. Який сценарій оберуть сьогодні, максимум завтра дізнаємося.
Без рішення в банківській системі залишаються ще 13 банків («Меркурій», «Реал банк», «Брокбізнесбанк», «Форум», «Даніель», «Таврика» та інші). Повний список проблемних банків подано на сайті ФГВФО (у них запроваджено тимчасову адміністрацію або ж вони перебувають у процедурі ліквідації). Отже, що ж із ними робитиме НБУ і Фонд? І як позначиться на стані всього сектора зволікання з ухваленням рішення щодо них? Про це «День» запитав у експертів.
Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко каже «Дню», що, окрім проблемних банків, у секторі є й інші дестабілізаційні чинники. По-перше, великі ставки депозитів і дорогі кредити (з кінця 2011 року) призвели до низьких темпів кредитування економіки. По-друге, нестабільність усередині країни (Майдан, агресія з російського боку) посилює тренд зниження економічних показників і може призвести до того, що спад ВВП за підсумками 2014 року може сягнути 3—5% ВВП.
Як за цієї ситуації діяти? У роботу економічного блоку уряду банкіри не хочуть втручатися, тому дають рекомендації лише щодо своєї сфери. На думку Сугоняко, можна піти «перевіреним» шляхом і як 2009 року «рятувати всі» банки, що тонуть. «Із суто політичних міркувань, щоб врятувати своє обличчя, тодішня влада витягнула «Родовідбанк», «Київ», «Укргазбанк», — нагадує він. Але подальші дії з цими банками, продовжує президент АУБ, засвідчили: було б простіше й набагато ефективніше, якби вкладникам виплатили їхні вклади, а не саджали всі три націоналізовані банки на бюджетні кошти, яких і так постійно бракує. Як вчинить зараз влада? Враховуючи рекомендації МВФ у рамках підписаного з українським урядом меморандуму, «відкритим» і навіть бажаним є «рефінансування слабких, але важливих для системи банків». Експерти ж радять не роздавати наліво й направо позикові кошти, а підійти вибірково, у міру впливу банків на подальший розвиток всієї фінансової системи країни.
«Нам треба вичистити банківську систему від так званих мертвих банків. А кризовим банкам приймати рішення: або об’єднання їх у великі структури, або фінансова націоналізація. Іншого шляху немає», — вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. На його думку, особливо ризиковими є банки, які залежать від одного грошового потоку. «Ми не можемо дозволити працювати банкам, які працюють від однієї операції чи одного потоку. Якщо ця операція чи потік прикриваються — під небезпекою весь банк, тобто всі його вкладники. Ось від таких банків банківську систему України потрібно просто вичистити», — наголосив Новак.
Такими, на думку опитаних виданням експертів, є дрібні банки. «Немає сенсу з ними щось робити, краще ліквідувати», — додає «Дню» банківський аналітик Олександр Охрименко. А ось закрити великі просто так не вдасться. Адже існування банківської системи сьогодні, на думку Охрименка, зокрема,залежить від того, працюватимуть чи ні два великих проблемних банки — «Форум» і «Брокбізнесбанк». «Закриття чи ліквідація завдасть значно більшої шкоди, тому що може на тривалий час створити проблему для всієї системи. Потрібно шукати нові кроки для виходу із кризи, що склалася в секторі. НБУ вже зрозумів, що даремно запровадив тимчасову адміністрацію у «Форум банк» і «Брокбізнесбанк». І зараз намагається виправити свої помилки», — пояснив «Дню» банківський аналітик Олександр Охрименко.
На думку Сугоняко, підхід до цих банків має бути кардинально протилежним. «Про що можна говорити із «Брокбізнесбанком»? Його треба ліквідовувати, тому що він «порожній». Щодо «Форуму», то його можна врятувати, тому що його баланси якісно інші», — висловлює він свою думку.
Поки що незрозуміло, що буде із «Брокбізнесбанком», тому що час «ч» щодо нього для НБУ І Фонду ще не настав. А ось щодо «Форуму» терміни вже горять. І у ФГВФО, який є відповідальним за подальший сценарій, розглядають кілька варіантів. Перший — об’єднати з державним «Укргазбанком». Другий — ліквідувати. І третій — пристати на пропозиції інвестора, читай попереднього власника. Нагадаємо, що на нещодавній зустрічі із вкладниками екс-голова наглядової ради «Форуму» Олександр Морозов озвучив, що власник банку депутат Вадим Новинський, готовий додатково вкласти майже 2 мільярди гривень. «Цей план передбачає також надання Нацбанком стабілізаційного кредиту і участь фізичних та юридичних осіб-вкладників у порятунку банку. Тобто ті вклади, які перевищують 200 тисяч гривень (депозити до цієї суми Фонд гарантування вкладів вже повертає населенню. — Авт.), пропонується не забирати одразу, а перевести в субординований борг чи акції банку», — пояснив він.
«Якщо банк об’єднають із «Укргазбанком», тоді НБУ треба готувати емісію на 20—25 мільярдів гривень, аби збільшити статутний фонд створеного банку. Навряд чи держава на це піде», — прогнозує Охрименко. Тому опитані виданням банкіри вважають, що влада зупиниться на варіанті збільшення статутного капіталу «Форуму» за рахунок інвестора і надання рефінансування НБУ. Якщо ж держава ризикне і ліквідує банк (такий варіант, на думку самих експертів, малоймовірний), то секторові не слід чекати гарних новин.
«Іміджевий удар буде величезний. І керівництво НБУ і Фонду це розуміють. Якщо це станеться, то населення вже не розбиратиметься, який банк, які ставки. Воно просто мінятиме гривні на долари — і ховатиме під матрац», — каже на правах анонімності джерело «Дня», близьке до керівництву НБУ. Тим часом, запевняє співрозмовник видання, за банківський ринок НБУ має намір взятися активно, адже цього вимагає МВФ і економічна ситуація в країні.
За словами опитаних аналітиків, анонсований МВФ стрес-тест для українських банків скінчиться в середині літа. І до цього моменту власники банків повинні сформувати фінансовий запас. Адже, згідно з вимогами МВФ, власний капітал має становити не менш як 10% статутного фонду. За оцінками Охрименка, для виконання цієї норми власникам банків загалом потрібно додатково інвестувати у банківський сектор 20 мільярдів гривень.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас