Прокуратура Нью-Йорка перевіряє темні пули найбільших американських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокуратура Нью-Йорка перевіряє темні пули найбільших американських банків

Фондовий ринок
762
Кілька банків, включаючи Goldman Sachs, Barclays і Credit Suisse, отримали запити від прокуратури штату Нью-Йорк, розповіла WSJ з посиланням на власні джерела. Goldman повідомив про перевірки сам. Прокурорів цікавить робота торговельних платформ цих банків – так званих темних пулів. Вони підозрюють, що у банків можуть бути секретні домовленості з високочастотними трейдерами, що дають їм несправедливі переваги у порівнянні з іншими інвесторами.
Власні торговельні платформи є у багатьох великих банків. Їхні послуги дешевші для інвесторів, ніж послуги фондових бірж, але механізм укладення угод у темних пулах непрозорий – інвестори не знають, у кого вони купують або кому продають акції.
Саме за непрозорість темні пули давно облюбували високочастотні трейдери: їхні стратегії дозволяють моментально реагувати на зміну ринкової кон’юнктури і заробляти на цьому. Через темні пули ринок торгівлі акціями став більш фрагментованим, що також збільшує ризики інвесторів.
Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC), міністерство юстиції США і ФБР також перевіряють високочастотних трейдерів. Прокурор штату Нью-Йорк Ерік Шнайдерман обіцяв викорінити практики, що дозволяють високочастотним трейдерам першими відігравати інформацію, яка впливає на кон’юнктуру ринку. У квітні прокуратура штату зажадала надати інформацію від близько десятка високочастотних трейдерів.
У квітні стало відомо, що топ-менеджери Goldman обговорювали з учасниками ринку можливість припинення операцій на торговельній платформі Sigma X. Goldman прораховував, чи варті доходи, які банку приносить цей темний пул, ризиків, пов’язаних з технічними збоями і наростаючою критикою темних пулів. Рішення поки не прийнято. «На даному етапі у нас немає стратегічних планів на Sigma X», – зазначав тоді фінансовий директор Goldman Харві Шварц.
У 2013 р. на торгівлі акціями Goldman заробив $7,17 млрд, доходи від операцій на Sigma X не розкриваються. Оборот торгів темного пулу Barclays-LX – у березні становив 110 млн акцій на день, або 11,4% обороту всіх темних пулів США (дані Rosenblatt Securities ). Credit Suisse оборот аналогічної платформи не розкриває. У березні на темні пули припадало 14% торгів акціями США.
Великий резонанс в США викликала нова книга Майкла Льюїса «Швидкі хлопці», в якій високочастотні трейдери постають шахраями, які отримують інформацію про великі замовлення інвесторів раніше ринку і встигають зіграти на цьому. Перевірки високочастотних трейдерів перейшли в політичну площину – демократи вимагають від SEC графіка рішень цієї проблеми. Голова SEC Мері Джо Уайт називає перевірки високочастотних трейдерів пріоритетом роботи комісії, але про графік говорити відмовляється. «Це дуже складне, з кількома вимірами питання, яке неможливо швидко осмислити і вирішити», – зазначає конгресмен-республіканець Скотт Гарретт.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас