Канада не зробила висновків після кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канада не зробила висновків після кризи

Світ
1165
Канада успішно пережила фінансову кризу: жоден банк не потребував державної підтримки. Міжнародний економічний форум назвав канадську банківську систему кращою в світі. Банк Англії запросив Марка Карнея після його успішної роботи в Банку Канади.
Останні роки удача була на боці Канади, а дехто, наприклад прем’єр-міністр Стівен Харпер, називають колишнього міністра фінансів країни Джима Флахерті найкращим міністром фінансів на планеті.
Уряду пощастило, що важливі кроки щодо зміцнення банківської системи були зроблені ще у 1980-і рр., що попередній ліберальний кабінет ліквідував дефіцит і що багаті на ресурси західні провінції змогли прийняти удар на себе, коли центральні промислові регіони різко уповільнили темпи, пише The Economist.
Але економісти кажуть, що домогтися успіху вдалося не за рахунок відмінної системи або якоїсь канадської винятковості.
Консервативний уряд Харпера все ж визнає певні слабкості. Незважаючи на високу оцінку діяльності банків, у Канади існує проблема загрози банкрутства найбільших банків. Шість кредитних організацій, активи яких в п’ять разів перевищують ВВП країни, домінують у фінансовій системі. У березні 2013р. федеральний банківський регулятор посилив нагляд і правила щодо банківського капіталу.
Канада також намагається зменшити свою залежність від США, які в 2013 р. купили три четверті канадського експорту і забезпечили більше половини імпорту. В останні два роки Канада досягла принципової домовленості з Євросоюзом про угоду щодо вільної торгівлі, підписаний схожий договір і з Південною Кореєю. Країна також увійшла до групи 12 держав, які ведуть переговори з підготовки Транс-Тихоокеанського партнерства.
Але щоб усе це реалізувати, потрібен час, і Харпер більше не може називати Канаду лідером групи G7. МВФ прогнозує зростання цього року не більше ніж на 2,3%, що нижче, ніж у США і Великобританії. Рівень зайнятості в Канаді все ще нижчий за докризовий; країна посідає п’яте місце в G7 щодо створення нових робочих місць, випереджаючи лише Італію та США.
Обіцяне збільшення інвестицій в бізнес і зростання експорту ще не настали, а це означає, що всі сподівання на попит споживачів.
Маючи рекордно низьку відсоткову ставку, канадці продовжують збільшувати борги: обсяг заборгованості канадських домогосподарств в III кварталі 2013 р. сягнув 93% до ВВП порівняно з 76% в III кварталі 2007 р. Більша частина цих боргів припадає на іпотечні кредити, що в свою чергу штовхає ціни вгору на ринку нерухомості.
Намагаючись уникнути появи пузира, уряд посилює правила надання іпотечних кредитів. Одним з останніх нововведень стала заборона на видачу позики для працюючих на себе дрібних підприємців, якщо вони не можуть офіційно підтвердити свій дохід.
Центробанк вважає, що “м’яка посадка” – найбільш ймовірний вихід. Але навіть він може зменшити попит споживачів, і це в той час, коли уряд знижує витрати.
“Наш уряд більше не буде нерозважливо витрачати гроші, оскільки це може призвести до збільшення податків і зростання боргу”, – заявив у квітні новий міністр фінансів Джо Олівер.
Бажання навести фінансовий порядок в країні також пояснюється наміченими на 2015 рік загальними виборами.
Деякі регіони Канади потребують більшої підтримки, ніж інші. Багата на ресурси Альберта була двигуном зростання в останні п’ять років; рівень інвестицій в енергетичний сектор залишається високий. Абсолютно інша історія в Онтаріо і Квебеку, де знаходиться велика частина промислових підприємств і проживає майже 60% населення країни. Обидві провінції скаржаться, що не отримують достатньо коштів від федерального уряду для балансування бюджету.
Проблеми Канади типові для промислово розвинених капіталістичних країн. Експорт енергоносіїв і міцна банківська система – велика перевага, але є обмеження в експорті, а уряд недостатньо активно бореться з пузирем на ринку житла і занадто консервативний з державними витратами. Посткризовий блиск поступово зникає.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас