Мексика оголосила нові правила гри для нафтовиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мексика оголосила нові правила гри для нафтовиків

Енергетика
759
Уряд Мексики завершив реформу енергетичного сектора країни, яка створює сприятливі умови для нафтовидобувних компаній.
Основна мета реформи – залучити значні інвестиції від великих міжнародних нафтових компаній в короткі терміни.
Створення комфортних умов для залучення іноземного капіталу в енергетичний сектор стало основним завданням президент Мексики Енріке Пенья Ньєто, оскільки саме за рахунок видобутку нафти економіка Мексики може вирватися в лідери Латинської Америки. Нафтова промисловість Мексики генерує 32% ВВП, однак в останнє десятиліття обсяги видобутої нафти скорочувалися, а великі компанії не були зацікавлені в інвестиціях в країну.
РЕФОРМА ПЕНЬЯ НЬЄТО
У рамках реформи передбачається, що приватні компанії зможуть отримувати доступ до різних родовищ через систему торгів. Причому при рівних умовах пріоритет буде даватися мексиканським компаніям. Більше того, передбачається, що для розвідки і видобутку нафти іноземні компанії будуть змушені створювати дочірні компанії, певна частка яких належатиме місцевому бізнесу, наприклад в Бразилії ця частка досягає 40%.
Більше того, реформа також передбачає формування спеціального нафтового фонду стабілізації і розвитку країни, де будуть акумулюватися доходи, отримані від продажу нафти в рамках укладених контрактів з іноземними компаніями. За прогнозами, відрахування до цього фонду складуть близько 7% ВВП, причому частина отриманих коштів будуть знову інвестовані в енергетичний сектор країни.
Реформа передбачає, що нафтові компанії зможуть реєструвати розроблювані запаси в якості своїх активів для звітностей, проте нафта до моменту її вилучення залишатиметься у власності держави. Фактично іноземні компанії будуть отримувати не частку від видобутої нафти, а грошові кошти, еквівалентні їй, за допомогою угоди про розділення прибутку.
Однак ключовим моментом реформи є прогресивна шкала “роялті”, яке уряд буде отримувати за видобуту нафту. У тому випадку, якщо ціни на нафту будуть біля позначки $60 за барель – роялті складе 5%, якщо ж ціни будуть біля позначки $100 за барель – роялті складе 10%.
З 2004 року по 2013 рік обсяги видобутої нафти скоротилися на 25%, торік середньодобовий обсяг видобутку склав лише 2,9 млн барелів – мінімальна позначка за останні 20 років.
На думку Пенья Ньєто, головною причиною такої негативної динаміки в нафтовому секторі Мексики стала низька ефективність роботи державної мексиканської компанії Pemex – монополіста в нафтовій галузі. За його словами, компанія загрузла в корупції, і працює дуже неефективно. При цьому міжнародні нафтові компанії могли отримувати доходи лише за надання послуг, на законодавчому рівні їм заборонялося мати частки в родовищах і отримувати доходи залежно від обсягів видобутої нафти.
Реформа уряду Мексики відкриває нафтові резерви країни перед приватними компаніями і полегшує їм умови для інвестицій в економіку країни. Пенья Ньєто очікує, що це дозволить наростити обсяг видобутої нафти до 3,5 млн барелів до 2025 року.
Однак, енергетична реформи Пенья Ньєто стала причиною напруження політичної боротьби, “ліві” політики зайняли досить жорстку позицію проти бажання нинішнього уряду Мексики відмовитися від державної монополії в даному секторі. Партія демократичної революції (Partido de la Revolución Democrática, PRD), яка користується широкою підтримкою населення і є однією з лідируючих партій країни, сподівається скасувати реформи Пенья Ньєто на референдумі, який може бути проведений в 2015 році.
Оскароносний мексиканський кінорежисер Альфонсо Куарон написав відкритого листа президенту Пенья Ньєто, який було опубліковано у всіх провідних виданнях Мексики. Він вимагає від президента публічно пояснити, яким чином його реформа дозволить уникнути корупції і що вона дасть народу Мексики.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас