Путін підписав закон про право уряду РФ міняти норми безмитної інтернет-торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін підписав закон про право уряду РФ міняти норми безмитної інтернет-торгівлі

Світ
488
Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що наділяє уряд РФ правом змінювати параметри безмитної інтернет-торгівлі. Документ опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації.
Уряду надається право встановлювати норми безмитного ввезення товарів для особистого споживання, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, а також доставляються перевізниками на адресу фізосіб. Таким чином, уряд отримає можливість встановлювати додаткові обмеження для ввезення таких товарів.
Зараз порядок звільнення від сплати мита та інших митних платежів щодо товарів, що доставляються поштою з-за кордону в рамках Митного союзу, регулюється міжурядовою угодою між Росією, Казахстаном і Білорусією. Відповідно до цієї угоди від сплати митних платежів звільняється доставка поштою або експрес-доставка у разі, якщо сукупна вартість товарів, що доставляються протягом місяця, не перевищує €1 тис., а сумарна вага протягом місяця не перевищує 31 кг. При перевищенні цих порогових значень стягується мито в розмірі 30% митної вартості товарів.
Держави – учасниці угоди мають право посилити правила щодо звільнення від митних платежів товарів, що доставляються таким чином. “Володіючи відповідно до міжнародної угоди необхідними повноваженнями, уряд РФ, на жаль, відповідно до чинного законодавства такими повноваженнями не володіє, оскільки вони ніде не закріплені законом”, – пояснював раніше заступник міністра фінансів РФ Сергій Шаталов. У зв’язку з цим уряд запропонував внести до закону про митне регулювання поправку, яка надає йому відповідні повноваження.
Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов раніше заявляв, що параметри безмитної інтернет-торгівлі можуть бути обмежені. “Це, як ми думаємо, €150 і 10 кг”, – припускав він. У разі прийняття законопроекту уряд отримає можливість ввести подібні обмеження.
Кожен перший
Частка інтернет-торгівлі в російській роздробі збільшиться з 3% на початку 2014 року до 12% до 2018 року, вважає партнер PricewaterhouseCoopers (PwC) Мартайн Пейтерс.
На сьогодні серед 1,074 тис. російських користувачів інтернету, яких опитала PwC, майже всі (1,006 тис.) вже здійснювали купівлю через інтернет. Причому близько 600 тис. з них практикують такі покупки як мінімум щомісяця. Понад 40% респондентів відповіли, що вже мають досвід здійснення купівлі з використанням мобільних пристроїв.
Однією з тенденцій онлайн-торгівлі в Росії дослідники називають стрімке зростання купівлі, що здійснюються безпосередньо у виробників, насамперед одягу та взуття (49% опитаних), а також електропобутової техніки (45%), мультимедійної продукції (28%), товарів для краси і здоров’я (25%). Якщо в 2012 році 70% росіян не здійснили жодної купівлі безпосередньо у виробників, то в 2013 році цей показник різко скоротився до 22%. Респонденти відзначили, що такий спосіб придбання товарів привабливий через більш низькі ціни і більш високий асортимент, відзначають в PwC.
Податок для будівництва житла
Як раніше повідомляв ІТАР-ТАСС, президент Росії Володимир Путін наприкінці 2013 року заявив, що кошти від інтернет-торгівлі могли б стати джерелом для розвитку в Росії інженерної інфраструктури.
“Наступний бар’єр, який стримує будівництво, – це дефіцит коштів на забезпечення земельних ділянок інженерною інфраструктурою. Потрібно створити спеціальні інструменти для вирішення цієї проблеми, визначитися з фінансовими джерелами і організаційною формою. Знаю, що за ініціативою фіскальних органів уряд готує пропозиції щодо впорядкування інтернет-торгівлі. Це теж могло б стати одним із джерел коштів для розвитку інженерної інфраструктури. Я прошу зробити пропозиції на цей рахунок”, – сказав Путін, звертаючись з посланням до Федеральних зборів в грудні минулого року.
Держпрограма “Житло для російської родини” могла б отримати 20-40 млрд руб. від податку на інтернет-торгівлю, підрахував в березні міністр будівництва і ЖКГ Михайло Мень.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас