371
У квітні в "борщовому наборі" українців подешевшали лише кріп і петрушка, а інші овочі значно подорожчали
— Аграрний ринок
У квітні 2014 року в “борщовому наборі” подешевшали лише кріп і петрушка. Ціни на них знизилися на 10% за рахунок власного виробництва. Водночас на продовольчих ринках України середні роздрібні ціни на більшість овочів “борщового набору” значно зросли, повідомив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, минулого місяця вартість овочів “борщового набору” збільшилася порівняно з березнем цього року на 4,5% і становила 13,83 грн. Через зменшення запасів капуста подорожчала майже на половину (47,8%).
Ціна цибулі на ріпку в квітні зросла на 19,1% і зростатиме надалі, оскільки через недостатність запасів її вже закуповують у Польщі. Морква зросла в ціні на 11,1%, картопля – на 7,0%, столовий буряк – на 4,7%.
На солодкий перець, який є найдорожчим компонентом українського борщу, адже імпортується в Україну, ціна залишилася без змін. За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, порівняно з аналогічним періодом 2013 р. ціна овочів у квітні 2014 р. зросла за всіма їх видами і становить 22,4%.
Найбільшому подорожчанню піддалися цибуля на ріпку і картопля. Ціни на них виросли в 3,2 рази і 2,5 рази відповідно. Капуста за рік подорожчала на 58,3%. Ціна на столовий буряк зросла на 42,9%. Морква виросла в ціні на третину (33,3%). Солодкий перець подорожчав на 14,1%, томатна паста – на 12,0%, а часник – на 8,1%.
Подорожчання овочів власного виробництва у весняний період – картопля, столовий буряк, морква, цибуля на ріпку – зумовлюється недостатньою пропозицією на ринку. Вона викликана, в першу чергу, несприятливими погодними умовами під час збирання овочів, що негативно вплинуло на їх подальше зберігання, зазначив Юрій Лупенко.
За матеріалами: УНН
Поділитися новиною