Чи можливий дефолт України через порушення її територіальної цілісності? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можливий дефолт України через порушення її територіальної цілісності?

Казна та Політика
3629
Втрата територій обернеться для України дефолтом, переконані аналітики рейтингового агентства Standard & Poor’s. Дефолт за міжнародними боргами може трапитись в Україні, якщо вона втратить більшу частину території, заявив голова комітету суверенних рейтингів S&P Джон Чемберс.
“Україна увійшла в кризу з помірним державним борговим тягарем на існуючому обмінному курсі. Але очевидно, що, якщо обмінний курс обрушиться і якщо вона втратить додаткові частини своєї території, її здатність обслуговувати свій борг буде поставлена під загрозу”, – сказав Чемберс. Він також підкреслив, що наявний рейтинг України на рівні CCC вже вказує на явну і безпосередню небезпеку дефолту.
Довгостроковий суверенний рейтинг України в іноземній валюті до рівня ССС з негативним прогнозом агентство S&P знизило в лютому, відзначаючи погіршення політичної ситуації і вбачаючи високий ризик дефолту. Наступний перегляд кредитного рейтингу України S&P планує влітку, 11 липня.
Як ділять шкуру ведмедя…
В той же час міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета заявив, що гроші першого траншу від МВФ підуть на виплату державних боргів. Міністр оцінює фіндопомогу не як інвестиційні ресурси, а як стабілізаційні. “Це перший транш. І теж, треба розуміти, що цей кредит “зав’язаний” на двосторонній допомозі США, ЄС та Світового Банку. Ці кошти підуть до бюджету, і з боргами треба розрахуватися. Пік виплат зовнішніх боргів припадає на травень і червень. Фактично, ми беремо ці гроші, щоб віддати свої борги. Наступними траншами будуть наповнені валютні резерви, для відновлення макроекономічної ситуації в країні”, – розповів Шеремета.
Міністр розраховує, що при належному зростанні рівня економіки, Україна зможе розрахуватися з МВФ вчасно. “Кредит – це дворічна програма. Зараз завдання, щоб з 2015 року запустився “двигун” економіки і країна почала зростати. Дуже хороша новина щодо цього – відкриття ринку Євросоюзу для українських товарів. Цими та іншими можливостями потрібно скористатися. Тоді економіка буде рости в 2015-2016 рр.. і не проблема буде віддати ці борги трохи пізніше”, – сказав міністр.
Натомість прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що отримані у травні мільярди підуть на стабілізацію економіки країни і виплату пенсій та зарплат. “Частина цих коштів піде в золотовалютні резерви Національного банку України, інша частина – на макрофінансову стабілізацію ситуації в Україні, а також на своєчасну виплату заробітних плат і пенсій”, – розповів Яценюк.
Також очікується, що більша частина цього траншу – $ 2 млрд – буде направлена на погашення боргу «Нафтогазу» перед «Газпромом», що є вийнятковим рішенням, оскільки зазвичай гроші МВФ йдуть на підтримання золотовалютних резервів країни. А близько $ 5 млрд із кредиту загалом піде на повернення старого кредиту МВФ. Загалом же у меморандумі МВФ чітко прописані цілі, на які будуть направлені кредитні кошти, тому наміри виплачувати ними зарплати та пенсії намірами і залишаться.
І яка ця шкура насправді
Для виділення фінансової підтримки Україні, Фонд використовує програму SBA (Stand-by), згідно з якою гроші надаються окремими траншами протягом двох років, з проведенням обов’язкової оцінки ефективності урядових заходів, спрямованих на стабілізацію бюджету і платіжного балансу. Такою ж самою програмою МВФ користувалося і у 2009-2010 рр. І саме через незадовільну оцінку ефективності урядових заходів виплати за наступними траншами не були здійснені. Тобто, запропонована Фондом програма – це і консультації МВФ щодо фінансової стабілізації в державі, і виділення грошової допомоги.
Як відомо, Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Україні кредиту в $ 17,01 млрд. Перші $ 3,2 млрд надійдуть в Україну вже на початку травня. В Мінфіні очікують залучити 3-4 долари прямих іноземних інвестицій на кожен позичений у Фонду долар. Надання кредиту Україні в міністерстві вважають позитивними сигналами для інвесторів та інших міждержавних структур. По зрілих роздумах, так воно і є: який кредитор у тверезому розумі стане давати у борг безнадійному боржникові? Однак, враховуючи попередній досвід співпраці можна передбачити, що цього разу оцінку ефективності реформ, проведених урядом, контролюватимуть жорсткіше. Після такого великого вливання коштів і МВФ, і інші організації та уряди будуть напряму зацікавлені як у стабілізації країни, так і в збереженні її територіальної цілісності.
Кому дістануться борги?
Критичним питанням у даному випадку є – що саме ми маємо на увазі під дефолтом? “Чи ми маємо дані лише щодо того, як будуть сплачуватись певні державні борги, і якщо буде розподіл країни, тоді як будуть розподілятися борги? Чи це має бути нульовий варіант, коли усі борги будуть на тій території, де залишиться столиця, і відповідно не буде інших (столиць – ред.), чи вони будуть розподілятися рівномірно”, – міркує аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Тут питання досить складне, якщо подивитись на досвід інших країн. Якщо країна втрачала частину своєї території, при чому значну, насильницьким шляхом, а не так, приміром, як у випадку Чехословаччини, яка добровільно розділилась на Чехію і Словаччину, розрив відбувається разом із певними правовими діями, із значними проблемами, в тому числі і дефолтом”, – наводить приклад аналітик.
У разі дефолту за зовнішніми боргами, то в принципі ситуація залежатиме від того, як Україна зуміє забезпечити вже існуючі борги, в тому числі за рахунок нових. “У нас є резерви, які були на рівні 15 млрд. на початку минулого місяця. В принципі, якщо будуть надходити кошти від різних організацій, має бути досить значний приплив іноземних кредитів цього і наступного року, але знову ж питання: чи будуть вони, якщо буде розподіл країни? На сьогоднішній день наших золотовалютних резервів не вистачить для повної сплати наших зовнішніх боргів. І все залежатиме від того, як будуть іти грошові потоки. Якщо у нас все ж таки будуть значні припливи іноземного капіталу в країну, ми зможемо виплатити борги, а це, як ми бачимо, залежить не лише від економічних, але і політичних чинників”, – пояснив Жолудь.
Зрештою Міжнародний валютний фонд таки схвалив виділення Україні кредиту в $17,01 млрд. Перші $ 3,2 млрд надійдуть в Україну за різними оцінками чи то вже на початку травня, чи то в кінці. Однак, таке рішення МФВ можна вважати негласним прогнозом, що у втрату Україною східних чи південних областей на Заході не вірять.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас